Kattopalvelut huipputekijältä
katonkorjaus-banner
ENSILUOKKAISTA KATON KORJAUSTA JA HUOLTOA
Korjaamme ja huollamme katosta ja rakennuksesta riippumatta!

Huopakaton paikkaus ja korjaus saa kattosi elinkaaren pitenemään

Kuivuuttaan halkeileva ja vuotoaltis huopakatto on iso riski koko rakennuksen kunnolle. Huopa- eli bitumikaton ongelmia ovat esimerkiksi saumavuodot. Vuotien saumat saattavat alkaa irvistää, ja jos niitä ei saumata uudestaan, voi katon alle päästä kosteutta. Jo ennen sitä saattaa kova tuuli päästä puhaltamaan vuotien alle. Välty saumavuodoilta, lahovaurioilta, myrskytuhoilta ja kaikilta muiltakin ongelmilta, ja tilaa katon kunnostus kokeneilta ammattilaisiltamme – laitamme kuntoon niin rintamamiestalojen, kesämökkien, kerrostalojen kuin piharakennuksienkin bitumikatot. Olipa kyseessä perinteinen kolmiorimakatto, tiivissaumakatteesta tehty tasakatto tai moderni palahuopakatto, tunnemme sen erityispiirteet ja osaamme suorittaa tarvittavat työt sen kunnostamiseksi. Aina ei tarvita isoa urakkaa, esimerkiksi kattoremonttia: esimerkiksi elähtänyt ja loppuunkuluneelta vaikuttava huopakatto voidaan usein pelastaa muutoinkin. Huopakaton täsmäpaikkaus ja uudelleenpinnoitus saattavat antaa katolle lisää käyttöikää jopa parinkymmenen vuoden edestä. Katon korjaus ja pinnoitus on huomattavasti halvempi kuin huopakattoremontti! Kun etsit kustannustehokkaita ratkaisuja ja hyvää hinta-laatusuhdetta, muista meidät.

Hyvän kattofirman tunnistaa paitsi laadukkaasta työnjäljestä, myös nopeasta toiminnasta, ystävällisestä asiakaspalvelusta ja siitä, että se kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tuo rekisterimerkintä oikeuttaa hakemaan kesämökin tai omakotitalon kattotöistä kotitalousvähennystä. Kaikki edellä mainitut ehdot täsmäävät meihin. Lisäksi meitä on kehuttu siitä, että teemme katon ylläpitämisestä asiakkaalle mahdollisimman helppoa. Kaikkiin kattotöihimme voi hakea kauttamme joustavaa rahoitusta. Mitä aikaisemmassa vaiheessa katto korjataan tai uusitaan, sitä edullisemmalla siitä selviää. Remonttilainan avulla katon korjaukset tai saneeraukset voi tilata ajallaan eikä vasta sitten, kun tilanne on jo saattanut muuttua huonommaksi (ja korjaukset hintavammiksi). Erityisen suuren suosion saaneesta kaupanpäällisestämme emme luovu – se viimeistelee asiakastyytyväisyyden, ja sen avulla katosta saa kaiken irti. Jokainen kattokorjaus tai muu kattotyö viimeistellään ilmaisella katon yleiskuntotarkastuksella, minkä aikana kartoitamme kaikki katon huolto- ja korjaustarpeet. Mikäli kattokaivojen lämpövastukset eivät toimi, katon alla on hiirenpesiä, piipun takana kasvaa sammaleita tai kattoluukku pitäisi vaihtaa, saat asiasta viipymättä tiedon. Emme vain mainitse ongelmista tai huoltotarpeista, vaan laadimme niistä myös mukavan tarjouksen. Kattosi on tuossa tuokiossa taas tiivis ja turvallinen, ja voit jatkaa huoletonta asumista sen alla.

Huopakaton korjaus, paikkaus ja saumaus

Tilaat meiltä huopakattokorjaukset laidasta laitaan – taiturimaisilta kattokorjaajiltamme pyydät mitä tahansa

Bitumikaton paikkaus voi tarkoittaa huopakaton saumojen korjausta, tai esimerkiksi katossa olevien reikien tiivistystä. Huopakaton saumat haurastuvat muun muassa sammaleiden juurien takia. Jos sauma on huonossa kunnossa, saattaa katon alle päästä kosteutta, ja tuulikin saattaa päästä puhaltamaan huopavuotien alle. Jotta tuuli ei repisi vuotaa eikä kosteus alkaisi lahottaa kattorakenteita, kannattaa saumat tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Tarvittaessa tiivistämme saumat ja jiirit. Jiirit vaativat korjausta varsinkin keväisin, sillä painava lumikinos saattaa vaurioittaa jiiriä ja johtaa kattovuotoon jiirin kohdalla.

Bitumikaton saumat voivat pettää myös seisovan veden alla. Vesi ei poistu tasakatolta, jos kattokaivot ovat tukossa eivätkä vedä. Kattokaivot onkin hyvä puhdistaa säännöllisesti, jotta roskat eivät estäisi veden poistumista katolta. Harjakatollekin voi jäädä seisovaa vettä. Katon reunalle kertyvä jää saattaa padota katolle lumien sulamisvettä, jolloin minkä tahansa katon saumat voivat pettää. Aluskate estää kattorakenteita kastumasta, siksi aluskate on paikallaan myös bitumikattojen alla. Aluskatteenkaan toiminta ei ole sataprosenttisen varmaa. Katto kuin katto voi alkaa vuotaa keväällä, siksi kevään ensimmäistä tarkastusta ei missään nimessä kannata jättää väliin.

Keväällä (mieluiten myös syksyllä, eli puolivuosittain) tehty kattotarkastus paljastaa myös mahdolliset ilmakuplat, reiät, venyneet kohdat ja halkeamat. Huopakaton reiät korjataan massaamalla tai liimaamalla reiän päälle paikkapala. Kovin huonokuntoiseksi muuttunut huopa uusitaan. Myös läpivientivuodot uhkaavat bitumikattoja, siksi tutkimme aina tarkasti myös piipunjuuren ja kaikkien muiden läpivientien, niiden tiivisteiden ja suojapellitysten kunnon. Ammattilaisen asentamat ja tiivistämät läpiviennit eivät hevillä vuoda, mutta tiivisteet haurastuvat vuosien saatossa. Ikäloput tiivisteet eivät riitä pitämään sade- ja sulamisvesiä katon ulkopuolella. Tiivisteet on uusittava hyvän sään aikana, jos mielii varmistaa kattonsa tiiviyden.

Voit tilata meiltä mitä tahansa muitakin huopakaton korjauksia kuin reikien, saumojen ja jiirien tiivistyksiä. Meiltä onnistuvat myös lumi- ja myrskyvahinkojen korjaukset, räystäiden, vesikourujen ja kattokaivojen kunnostus sekä esimerkiksi huopakaton osittainen vaihto. Taiturimaisilta kattokorjaajiltamme voit tilata mitä tahansa huopakattokorjauksia – et tule pettymään töiden tai asiakaspalvelun laatuun!

Lumi- ja myrskyvahingot otettava vakavasti

Pohjoisessa maassamme on otettava huomioon kattolumen aiheuttamat rasitukset. Asuinrakennusten katot rakennetaankin varsin kestäviksi, joten katon romahtamisesta ei yleensä tarvitse olla huolissaan. Tasakatolla tämäkin toki on mahdollista, joten lumen määrää ja koostumusta kannattaa tarkastella erityisen tarkasti, jos katon kaltevuus on esimerkiksi 1:20. Lumen aiheuttamat vahingot liittyvät kuitenkin useimmiten saumavuotoihin tai katon läpivienteihin. Katto saattaa myös painua notkolle liian painavan lumikuorman takia. Saumat tai jiirit voivat alkaa vuotaa talvella, jos lumen paino rasittaa niitä liiaksi. Lumen paino saattaa kuormittaa myös katossa olevia läpivientejä. Niinkin voi käydä, että katolta putoava lumi repii jonkin kattoon kiinnitetyn varusteen irti. Tästäkin saattaa olla seurauksena kattovuoto. Kattovuoto pystyy kyseenalaistamaan koko rakennuksen asumiskelpoisuuden, jollei sitä aikanaan korjata.

Myrsky tarkoittaa voimakasta, 21–32 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta. Se voi aiheuttaa katolle monenlaisia korjaustarpeita. Katolta saattaa pudota lumiesteitä, lapetikkaita, hormia ja putkia sekä esimerkiksi aurinkopaneeleita. Tällainen rikkoo myös katetta, ja se voi alkaa vuotaa. Tuuli saattaa repiä vuotia, kaataa puun katolle tai jopa irrottaa koko katon – harvinaista, mutta mahdollista. Jotta katon alle pääsevä kosteus ei aiheuttaisi isompia ongelmia, kannattaa kerrostalon, omakotitalon tai mökin katto tarkastaa jokaisen mainittavamman myrskyn jälkeen.

Voiko lumi- ja myrskyvahinkoja ehkäistä? Kyllä voi! Lumivahinkoja voidaan ehkäistä lumiesteillä, mitkä estävät lumimassoja putoamasta katolta hallitsemattomasti. Lisäksi liiat lumet kannattaa pudotuttaa niin tasa- kuin satulakatoiltakin. Koska bitumikatto tunnetaan siitä, että sen pinta vaurioituu varsin herkästi, kannattaa lumityöt tilata alan ammattilaisilta. Saumojen ja jiirien tiiviys sekä lumiesteiden ja muiden kattovarusteiden kiinnitysten kunto kannattaa tarkastaa kaksi kertaa joka vuosi. Tällainen yleiskuntotarkastus puolen vuoden välein paljastaa kaikki korjaustarpeet ja huoltotarpeet, joten siitä kannattaa pitää kiinni.

Myrskyvahinkoja voi ehkäistä tarkastamalla kattotarkastuksen yhteydessä kaikkien katon tarvikkeiden ja varusteiden kiinnitykset. Jos kattotarkastus tehdään meidän toimestamme, tämä tapahtuu automaattisesti. Mitä paremmin kattovarusteet ovat kiinni, sitä epätodennäköisemmin ne irtoavat katteesta. Jotta katolle ei kaatuisi puita tuulella, on kaikki lahot puut hyvä kaataa pois pihasta. Talon läheisyydessä ei muutenkaan kannata pitää puita, mitkä varjostaisivat ja roskaisivat kattoa. Mitä enemmän katolla on roskia, sitä hitaammin se kuivuu. Pitkiä aikoja kosteana viettävä kate haurastuu paljon nopeammin kuin katto, mikä on siisti, ja mille puut eivät luo varjoa.

Aluskermin korjaus – näin se onnistuu

Bitumikaton alla on aluskermi, tiili- ja peltikaton alla puolestaan aluskate (usein muovipohjainen). Jos vesikate alkaa vuotaa, aluskermi estää katon rakenteiden ja eristeiden kastumisen. Aluskermikin saattaa vaurioitua, esimerkiksi väärin toteutetun asennuksen tai pitkään jatkuneen kattovuodon takia. Aluskermin korjaaminen on tärkeää, sillä muutoin mahdollinen kattovuoto pääsee kastelemaan puurakenteet ja eristevillat tai -levyt. Vesivahinkojen ja kosteusongelmien välttämiseksi aluskermi on vaihdettava uuteen. Riippuu tilanteesta, onko meidän järkevintä suorittaa koko aluskermin vaihto, vaiko vain aluskermin osittainen uusiminen. Aluskatteen vaihdon yhteydessä on aina myös uusittava pintakermi. Uudet vuodat eivät vaikuta loppusummaan kuitenkaan niin paljon kuin vaikuttaisi korjaamattomuudesta aiheutunut vahinko. Asennamme bitumikaton aluskermin kuin suoraan oppikirjasta. Valitsemme juuri oikeanlaisen aluskermin ja hankimme sitä sopivan määrän. Koska aluskermit asennetaan osittain limittäin, sitä tarvitaan enemmän kuin katon todellisen pinta-alan verran. Toteutamme oikeaoppisesti myös kaikki läpiviennit. Oikein asennettu aluskermi estää esimerkiksi piipunjuurivuotoa kastelemasta katon alla olevia osia.

Räystäiden, vesikourujen ja kattokaivojen kunnostus ei ole koskaan turhaa

Katolle satava vesi tai siellä sulava lumi on saatava pois katolta, eikä siinä kaikki. Vesiä ei saa laskea maahan rakennuksen välittömään läheisyyteen, vaan ne on ohjattava useiden metrien päähän rakennuksesta, jotta sen perustukset eivät kastuisi. Rakennuksen kuivana pitämiseen tarvitaan sekä sadevesijärjestelmää, että salaojajärjestelmää. Jos talossa on tasakatto, huolehditaan vedenpoistosta kattokaivojen avulla. Kattokaivot tulee asentaa tiiviisti ja eristää asianmukaisesti. Lisäksi niiden toimintaa kuuluu tukea kaksi kertaa vuodessa toteutetun puhdistuksen ja kuntotarkastuksen avulla. Jotta kattokaivot eivät varmasti tulisi jäätymään umpeen, voidaan niihin asentaa lämpövastukset. Me palvelemme kaikissa kattokaivojen asennukseen, huoltoon ja korjaamiseen liittyvissä töissä.

Huolehdimme luotettavasti myös vesikourujen toiminnasta. Jos satulakaton sadevesikourut vuotavat, kutsu meidät korjaamaan tai puhdistamaan ne. Tarvittaessa uusimme kourut, räystäs- ja otsalaudat tai räystäspellit. Kun kaikki vesi jää kouruihin ja poistuu suunniteltua reittiä myöten, eivät julkisivu tai perustukset kastu. Paras tapa tukea ja edesauttaa vesikourujen toimintaa on siivota rännit roskista kahdesti vuodessa. Samalla suoritetaan rännien kuntotarkastus. Puhtaat rännit eivät ruostu tai jäädy umpeen. Umpeen jäätyminen aiheuttaisi paitsi vuotoja, myös rakenteellisten vaurioiden riskin. Jos haluat pelata varman päälle, asennuta kouruihin sulanapitokaapelit. Sadevesijärjestelmän toiminnasta huolehtiminen ei ole koskaan turhaa, sillä siten varmistetaan niin rakennuksen kunto kuin sen asukkaidenkin turvallisuus.

Osittainen huopakattoremontti vaiko katon pinnoitus?

Huopakaton elinkaari on jopa 40 vuotta. Huopakattoa suojaa pinnoite, mikä kuluu pois ensimmäisten kahden vuosikymmenen aikana. Pinnoite voidaan uusia katon ollessa 20–25-vuotias. Samassa yhteydessä katto tiivistetään tarvittavilta osin, ja usein myös käsitellään sammalenpoistoaineella. Uuden pinnoitteen ansiosta huopa jaksaa erilaisia koettelemuksia vielä parisenkymmentä vuotta. Pinnoitetta ei kuitenkaan kannata uusia, jos katon alla on kosteuden aiheuttamia vaurioita. Silloin on paras purkaa ja uusia koko katto.

Ehkä vuota on hyvin kulunut ja reikäaltis, mahdollisesti jo useiden reikien ja halkeamien kirjoma? Mikäli aluskate, eli umpilaudoitus/vanerointi on kuitenkin ehjä eikä katon alla ole kunnostettavaa, voidaan suorittaa kevyempi huopakattoremontti, eli uusia pelkkä kermi ja pintahuopa. Uusi huopa kestää taas 30–40 vuotta, ja sen pinnoite takaa parhaan mahdollisen sietokyvyn aurinkoa, sammaleita, kosteutta ja ilmansaasteita vastaan.

Meidän asiantuntijamme tutkii katon huolella, ja kertoo sitten, mikä on paras tapa kunnostaa katto. Katon perinpohjainen kuntotarkastus kertoo, saadaanko katto kuntoon esimerkiksi paikkaamalla ja pinnoittamalla, vai onko aluskatekin paras uusia – vai tarvitaanko täydellinen bitumikattosaneeraus. 

Tunnemme huopakattojen erityispiirteet ja osaamme toimia kattoa vaurioittamatta

Huopakatot ja palahuopakatot vaurioituvat herkästi, siksi ei ole samantekevää, kuka huopakaton käy paikkaamassa, huoltamassa tai tarkastamassa. Me tunnemme huopakattojen erityispiirteet, joten osaamme toimia aina tilanteen mukaan. Emme vaurioita huopaa, vaan korjaamme sen ja vahvistamme sen kuntoa parhaalla mahdollisella tavalla. Tiedämme, ettei huopakaton pintaa kannata harjata; siksi se puhdistetaan ilmapuhaltimella. Painepesurin kanssa huopakatolle ei ole mitään asiaa, ja sammalenpoistoaineetkin kannattaa levittää telaamalla. Mitään huopakattotöitä ei kannata suorittaa kesähelteillä. Itse asiassa katolle ei kannata silloin nousta lainkaan, sillä kuumuuden pehmentämä huopa voisi antaa periksi jalan alla. Luota asiantuntemukseemme ja jätä kattosi kevein sydämin käsiimme!

Kattotarkastus kertoo, mitä katto kulloinkin tarvitsee

Kattotarkastus paljastaa, mitä omakotitalon, paritalon, autokatoksen, kerrostalon tai kesämökin katto tarvitsee. Huopakaton kunto on hyvä tarkastaa ainakin kaksi kertaa vuodessa, jotta huolto- ja korjaustarpeet saataisiin havaittua tarpeeksi ajoissa. Ensimmäisen kerran katolle kannattaa kiivetä heti keväällä, kun lunta ei enää ole katolla. Lumen paino tai painavien lumimassojen liikkeet ovat voineet vaurioittaa kattoa, mutta kun ongelmiin puututaan nopeasti, ei katon kunto pääse romahtamaan. Syksyllä katon kunto on aika tarkastaa vielä kerran, sillä voi olla, että lumiesteiden kiinnitykset eivät ole tukevat, katolle on kasvanut sammaleita, tai kattorakenteista paljastuu kattovuodosta kertovia tummentumia ja valumajälkiä. Tarkastuksen ansiosta katto ehditään korjata ja huoltaa ennen talvea ja uutta lunta. Asiakkaamme saavat ilmaisen katon yleiskuntotarkastuksen kaikkien tekemiemme kattokorjaustemme yhteydessä, mutta kattotarkastuksen voi tilata erikseenkin.

Huopakattohuollot vähentävät korjauskustannuksia

Säännöllinen huolto ehkäisee uusia vaurioita, ja saa huopakaton kestämään pidempään. Katon ylläpitoon kuluvat kustannukset pysyvät kurissa, kun huopa pidetään puhtaana, joustavana ja sammaleettomana. Huopakaton perushuolto on katteen ja rännien puhdistus puolen vuoden välein. Huopakaton huoltajan tulee ottaa huomioon se, miten herkästi huopakaton sirotepinta vaurioituu, ja puhdistaa se siksi ilmapuhaltimella. Roskat jouduttaisivat sammaleiden kasvua, siksi ne kannattaa ajoissa poistaa. Katon puolivuosittaiseen puhdistukseen yhdistämme kattotarkastuksenkin, mikä paljastaisi katon huolto- ja korjaustarpeet ajoissa, jos sellaisia olisi.

Huopakaton pesu ja uudelleenpinnoitus palauttavat katon elastisuuden ja sen rasituksensietokyvyn, joten katto kestää jatkossa paremmin esimerkiksi auringon UV-säteiden kuivattavaa vaikutusta. Tehokkain ja samalla kertaa hellävaraisin keino sammaleiden poistamiseksi on kemiallisten sammalentuhoaineiden käyttö. Biohajoavat aineet poistavat sammalet myös katteen sisästä, joten lopputulos on pitkäkestoinen. Tarjoamme myös lumenpudotukset ja ekologisesti eli pelkällä kuumalla vesihöyryllä tehtävät jäänsulatukset. Lumenpudotus ehkäisee henkilö- ja omaisuusvahinkoja, joita painavat lumimassat voisivat saada aikaan. Kattojää on vaarallista ohikulkijoiden kannalta, ja lisäksi se pahentaa kevättalvisten saumavuotojen riskiä.

Huopakattoremontti kahdesti vuosisadassa

Huopakatto ja palahuopakatto kestävät noin 40 vuotta. Bitumikaton käyttöikää ei saa pidennettyä tämän enempää, vaikka katto olisi kuinka hyvissä käsissä. Ikääntyneen kattohuovan kunto heikkenee, se kuivuu ja halkeilee, ja antaa periksi rasitusten alla. Myös pinnoite kuluu, eikä vanhaa kattohuopaa ole mielekästä enää pinnoittaa. Vanhan huopakaton tiiveyteen ei enää voi luottaa, joten katto on paras uusia, ennen kuin kattorakenteet kastuvat.

Huopakatto pitää purkaa ja vaihtaa ehkä jo aiemmin. Kattosaneerausta voidaan tarvita lumi- ja myrskyvaurioiden tai esimerkiksi pahan kattovuodon ja katon vesivahingon jälkeen. Jos kalliilla kattokorjauksella katolle saataisiin vain 10–20 vuotta lisää käyttöaikaa, kannattaa teettää sen sijasta kattosaneeraus – uusi katto kestää taas miltei puoli vuosisataa. Me teemme huopakattosaneeraukset ripeästi ja ammattitaitoisesti, ja samalla voimme toteuttaa muita kattotöitä – kuten muuttaa tasakaton harjakatoksi tai uusia katon läpivientejä. Kannattaa harkita myös katon lisäeristystä, jos eristeiden määrä ei ole riittävällä tasolla.

Vieritä ylös