ENSILUOKKAISTA KATON KORJAUSTA JA HUOLTOA
Korjaamme ja huollamme katosta ja rakennuksesta riippumatta!

Säännöllinen katon huolto säästää rahaa

Katon huoltoa voi perustella niin monin eri tavoin, mutta huoltamatta jättämiselle ei löydy ainuttakaan perustetta. Kattohuoltojen tarvetta voi perustella esimerkiksi esteettisillä seikoilla, sillä likainen, ruosteinen ja sammaleinen katto ei näytä hyvältä, eikä se nosta asunnon arvoa. Hoitamaton katto saa koko rakennuksen vaikuttamaan epäsiistiltä ja hylätyltä. Lisäksi huoltamaton katto on altis vaurioitumaan, ja sen käyttöikä jää odotettua lyhyemmäksi. Katon ylläpitoon menee paljon rahaa, jos sitä joudutaan tuon tuosta korjaamaan ja paikkaamaan. Rahaa valuu hukkaan myös silloin, jos katto pitää uusia ennenaikaisesti. Joudumme toisinaan uusimaan vain parikymppisiä peltikattoja, vaikka aaltopeltikattojen ja muiden peltikattojen pitäisi kestää puoli vuosisataa. Sammaleiden peittämä tiilikatto ei todennäköisesti tule saavuttamaan odotettua 70 vuoden ikää, sillä sammal syö tiilen mineraaleja ja rapauttaa tiilen rakennetta niin, että katto on uusittava huonokuntoisten tiilien ja lisääntyneiden kattovuotojen takia ehkä jo kolmekymppisenä. Vanhaakaan kattoa ei kannata jättää oman onnensa nojaan sillä verukkeella, että se on kohta muutenkin uusittava. Huoltamaton huopa-, tiili- tai peltikatto saattaa alkaa vuotaa, ja kaikki kattoremontin yhteydessä suoritettavat kosteusvaurioiden korjaukset nostavat kattoremontin loppusummaa.

Katon perushuolto ei ole isotöistä eikä kallista teettää. Katto kuin katto on puhdistettava roskista kahdesti vuodessa. Usein katon puhdistukseen käytetään harjaa. Samalla puhdistetaan katon sadevesijärjestelmä, koostuipa se sitten kattokaivoista tai sadevesikouruista ja syöksyputkista. Kun asioit kanssamme, saat kaupan päälle aina katon yleiskuntotarkastuksen. Tämä on se tärkein kattohuolto, kun halutaan mahdollisimman helppohoitoinen, pitkäikäinen ja huokeasti ylläpidettävä katto. Kun katto tarkastetaan tarpeeksi usein (suositeltava tarkastusväli on puoli vuotta), huomataan kaikki lämpölaajenemisesta ja kosteuselämisestä, syysmyrskyistä, sammaleista ja tuhansien kilojen painoisista lumikinoksista syntyneet vauriot ajoissa. Mikään katto ei selviä ilman satunnaista vaurioita, kuten naarmuja ja halkeamia, mutta nopea puuttuminen kaikkiin ongelmiin ylläpitää katon kuntoa vuosikymmenestä toiseen.

Kuntotarkastuksen perusteella osaamme suositella jokaiselle katemateriaalille sopivimpia huoltoja ja korjauksia. Saat meiltä kaikkien kattojen, myös harvinaisempien savitiilikattojen, varttikattojen ja kuparikattojen, huollot. Toteutamme niin katon suojakäsittelyt, erilaiset suojapinnoitukset ja sammalenpoistokäsittelyt kuin esimerkiksi sadevesijärjestelmien huoltomaalauksetkin, joten ota yhteyttä ja pyydä kilpailukykyinen tarjous ammattitaidolla suoritettavasta kattohuollosta!

Säännöllinen katon huolto

Miksi katolle kannattaa nousta kahdesti vuodessa?

Haluat varmasti, että liiketilan, taloyhtiön, vapaa-ajan asunnon tai omakotitalon katto kestäisi mahdollisimman pitkään. Jotta toiveesi toteutuisi, tulee sinun pitää kiinni katon säännöllisistä huolloista. Olipa katto valmistettu mistä materiaalista tahansa, tulee se tarkastaa ja puhdistaa kahdesti vuodessa. Kun katto puhdistetaan näin usein, ei lika ehdi pinttyä. Tämä vähentää sekä kattopesujen että sammalenpoistojen tarvetta, sillä likainen katto alkaa hyvin helposti kasvaa sammaleita. Puolen vuoden välein teetetyt kattotarkastukset antavat myös tiedon kattokorjausten tarpeesta tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Kattoreikien paikkaukset, läpivientien tiivistykset, huonokuntoisten saumojen kunnostukset ja esimerkiksi irronneiden peltilistojen kiinnitykset ovat melko yleisiä kattokorjauksia. Kattoon voi syntyä reikiä esimerkiksi ruostevaurioiden tähden. Läpivientien, esimerkiksi savupiipun, tiivisteet kuluvat vuosien vieriessä. Jos niitä ei uusita, voi piipunjuuri tai vastaava kattoläpivienti alkaa vuotaa. Saumoja taas rasittavat niin lumen paino kuin esimerkiksi sammalet, mitkä tunkevat juuriaan huopakatteen alle. Peltilista saattaa irrota uudestakin katosta kovan tuulenpuuskan seurauksena. Kattokorjauksista selviää helposti ja edullisesti, kun ne teetetään ennen, kuin kosteus on päässyt vesikaton alle oleviin rakenteisiin. Katetta koskevien vaurioiden ja tiiviysongelmien lisäksi tutkimme myös sen, missä kunnossa katon tarvikkeet ovat (ja ovatko ne kunnolla kiinni) sekä onko katon alla kosteudesta kertovia merkkejä.

Katon sadevesijärjestelmän puhdistus ja sen kunnon tarkastus kuuluu myös jokaiseen tekemäämme kattopuhdistukseen. Sadevesikourut tai kattokaivot eivät vedä, jos niissä on roskia ja muuta töhnää. Samalla tutkimme mahdollisten lämpövastuksien ja sulanapitokaapeleiden kunnon. Ränneissä voi olla muutakin vikaa kuin lehtitukkeita. Jos rännit ovat vääntyneet, väärin mitoitetut tai saumoista auki, voivat talon seinät ja jopa perustukset kastua. Kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi rännit on korjattava tai uusittava mahdollisimman pian.

Katon puhdistusten ja tarkastusten ohella saat meiltä harvemminkin tarvitut kattohuollot, kuten pelti-, betonitiili- ja huopakaton pinnoitukset. Tiilikatto kannattaa pinnoittaa ainakin kerran, jotta tiilet hylkisivät kosteutta ja sammaleita jatkossakin. Suojaamaton tiili on huokoinen, ja voi imeä sisäänsä suhteessa ison määrän kosteutta. Bitumikatonkin pinnoite kannattaa uusia, jotta aurinko ei saisi huopaa kuivahtamaan ja halkeilemaan. Peltikatto maalataan noin 15 vuoden välein, riippuen tietenkin katon edellisen maalipinnoitteen kulumisesta. Maali eristää pellit kosteudelta, mikä saa aikaan ruostetta. Saat kaikki muutkin kattohuollot sammalenpoistoista katon suojakäsittelyyn meiltä, joten ota yhteyttä, niin selvitetään yhdessä, mitä kattosi kaipaa!

Varttikattojen määrä on laskusuunnassa

Varsin yleisten peltikattojen, huopakattojen ja tiilikattojen ohella huollamme myös harvinaisemmat alumiinikatot, kuparikatot ja varttikatot. Varttikaton huollossa kannattaa luottaa kokeneeseen ammattilaiseen, joka osaa ottaa huomioon tämän katon erityispiirteet, ja asbestiin liittyvät turvallisuusriskit. Varttikatossa on sidosaineena asbestia, mikä voi aiheuttaa syöpää. Asbestikuidut voivat varastoitua keuhkoihin pysyvästi, ja niiden terveysvaikutukset ovat havaittavissa ehkä vasta vuosikymmenten päästä. Vuoden 2016 alun jälkeen yksityishenkilö ei ole saanut tehdä mitään asbestia sisältävän katon korjauksia eikä edes pestä kattoaan itse, sillä pesuvesi saattaa irrottaa katosta vaarallisia hiukkasia. Varttikaton pesu luokitellaan asbestityöksi, ja esimerkiksi pesuveden suodattamiseen ja imeyttämiseen on annettu tarkat ohjeet.

Asbestia alettiin käyttää 1920-luvulla, ja suosionsa huipun tämä materiaali saavutti 1960- ja 70-luvuilla. Asbestin käyttämisestä luovuttiin vähitellen, kunnes se kiellettiin kokonaan. Ennen vuotta 1994 rakennetuissa rakennuksissa ja katoissa saattaa olla asbestia, joten sellaisiin kohteisiin on tehtävä asbestikartoitus ennen erilaisia remontteja. Jos tiedät tai epäilet, että rakennuksesi katossa on asbestia, käänny puoleemme. Tiedämme, miten toimia, ja sinä voit olla huoletta. Vanhan mutta hyväkuntoisen varttikaton elinikää voidaan jatkaa huoltamalla kattoa. Katto voidaan toimestamme pestä ja pinnoittaa, jotta se kestäisi paremmin ultraviolettisäteitä, ilmansaasteita, kasvustoja ja pakkasrapautumista. Mikäli edellä mainitut rasitukset ovat jo saaneet katon kunnon romahtamaan, on katto aika uusia. Huokoisella ja haurastuneella katolla liikkuminen on vaarallista, ja se voi alkaa vuotaa – katon alle pääsevä kosteus ei tee hyvää kattorakenteille ja yläpohjan eristeille. Paikata varttikattoa ei enää saa, vaan se on purettava äärimmäistä varovaisuutta noudattaen. Uudeksi katoksi voidaan valita ulkonäöltään samankaltainen tiilikatto tai vaikka tiilikuvioitu teräspeltikate, mikä ei ole yhtä altis sammaloitumaan.

Turhat riskitekijät, kuten lumi, kannattaa poistaa

Kattoa ei kannata syyttä suotta altistaa turhille rasituksille, siksi esimerkiksi roskat ja liian painavaksi äitynyt lumitaakka kannattaa poistaa katon päältä. Roskat jouduttavat tiilikaton ja huopakaton sammaloitumista, ja peltikatolla ne saavat aikaan ruostetta. Sekä ruoste että sammalet onnistuvat nopeuttamaan katon haurastumista ja lyhentämään siten sen odotettavissa olevaa elinaikaa. Lumi puolestaan vaurioittaa katon rakenteita, jos sitä on enemmän kuin ”laki sallii” (tosin tässä yhteydessä pitäisi lain sijaan puhua rakenteiden kantokyvystä). Kevyttekoiset piharakennukset ja maneesit saattavat jopa sortua lumitaakan alla. Asuinrakennuksissa katon sortuminen on verrattain harvinaista, mutta katto saattaa kyllä painua notkolle. Lisäksi lumen paino voi rikkoa katon läpivientejä ja niiden tiivisteitä, vaurioittaa katon pinnoitetta tai saada katon saumat vuotamaan.

Lumen tekemiä vaurioita voidaan ehkäistä katon reunalle asennettavilla lumiesteillä sekä pudotuttamalla liiat lumet alas katolta. Alkutalvesta ei useinkaan tarvitse olla huolissaan, sillä pakkaslumi on varsin kevyttä. Pakkaslumi painaa korkeintaan noin sata kiloa kuutiolta, joten eteläsuomalaisetkin katot jaksavat kannatella pakkaslumesta muodostuvaa lumitaakkaa. Lumen määrään ja koostumukseen kannattaa alkaa kiinnittää huomiota kevään ja suojakelien tullen. Suojalumitaakka on varsin painava. Lumi tiivistyy, joten sitä mahtuu enemmän samaan tilaan. Kuutiometrin paino saattaa olla 200 tai jopa yli 300 kiloa! Ota yhteyttä, jos katolla on puolimetrinen kerros suojalunta, niin suunnittelemme ja toteutamme kokonaisvaltaisesti turvallisen lumenpudotuksen. Osaamme pudottaa lumet niin tiilikatolta, peltikatolta kuin huopakatolta siten, ettei katto vaurioidu. Yksikään tiili ei irtoa, eikä katon pinnoite vaurioidu. Me pystymme pudottamaan lumet myös korkeiden kerrostalojen katoilta, sillä käytämme tarvittaessa nostimia ja kuorma-autoja apuna.

Toteutamme myös toisen talvisen kattohuollon nopeasti, turvallisesti ja ammattimaisesti. Tällä viittaamme jään poistoon katolta ja ränneistä. Jäätä ei pidä poistaa hakkaamalla, sillä se saattaisi vaurioittaa kattoa; paras tapa jäästä eroon hankkiutumiseen on kuuma vesihöyry. Se ohjataan höyrytyslaitteellamme suoraan jääkeskittymään, ja se alkaa sulaa silmänräpäyksessä. Tämä keino on ekologinen, eikä se vaurioita kattoa tai vesikouruja (tai kattokaivoja) millään lailla. Jäästä pitää hankkiutua eroon, koska jää on turvallisuusriski. Lisäksi ränneissä oleva jää voi vaurioittaa kouruja, ja katon reunalla oleva jää voi estää sulamisvesien vapaan virtaamisen pois katolta (ja seurauksena voi olla kattovuoto). Jos tasakaton kattokaivot jäätyvät umpeen, ei vedellä ole mitään reittiä pois katolta. Tiivissaumakatteenkin saumat voivat pettää sulamisveden alla, jolloin katon rakenteet ja eristeet kastuvat.

Eri kattoja huolletaan erilaisin välinein ja kemikaalein

Se, mistä materiaalista teidän omakotitalonne, kesämökkinne tai rivitalonne katto on tehty, määrittelee sen, miten sitä on huollettava. Kaikki katot on puhdistettava ja tarkastettava kahdesti vuodessa, mutta puhdistus hoidetaan eri välineillä eri katoilla. Tarkastuksessakin kiinnitetään huomiota hieman eri seikkoihin. Joiltain katoilta pitää myös poistaa sammaleita. Sammalten poistossa käytetään kemikaaleja, sillä mekaaninen puhdistus voi vaurioittaa ja vanhentaa kattoa. Osa katoista myös maalataan. Tiilikatoille, bitumikatoille ja peltikatoille on olemassa omat suojapinnoitteensa.

Tilasitpa mitä kattohuoltoja tahansa, saat kaupan päälle katon yleisilmeen ja yleiskunnon käsittävän tarkastuksen. Tarkastuksen aikana tutkitaan kattotiilien ehjyys, huopakaton tiiviys ja kattopeltien kunto. Lisäksi kiinnitämme huomiota katon pinnoitteen kuntoon ja kaikkiin tiivisteisiin, kiinnityksiin, jiireihin, kattotarvikkeisiin sekä katon rakenteiden ryhtevyyteen. Kattotarkastuksen jälkeen annamme asiantuntevan arvion koko kattokokonaisuuden kunnosta, ja mikäli tarpeen, teemme tutustumisen arvoisen tarjouksen tarvittavista kattohuolloista ja -korjauksista (esimerkiksi katon suojapinnoitteen uusimisesta).

Tiilikattohuolloilla ehkäistään sammaleita ja rapautumista

Betoni- ja savitiilikaton huolloilla voidaan ehkäistä sammaloitumista ja sen jouduttamaa rapautumista. Mitä enemmän katolla on sammaleita, sitä enemmän tiiliin sitoutuu kosteutta. Lisäksi sammalet syövät kattotiilien mineraaleja, kuluttavat niiden suojapinnoitetta ja tunkevat juuriaan myös tiilien väleihin. Lopulta tiili halkeaa, sillä sammalten mukanaan tuoma kosteus jäätyy talvella, ja jäätymisvauriot saavat tiilen vähitellen murenemaan. Jos tiilikattoa huolletaan harjaamalla se joka kevät ja syksy, sammaleista on vähemmän vaivaa. Tarvittaessa tehdään sammalenpoistokäsittely, mikä on ensinnäkin kattoystävällisempi, toisekseen halvempi ja kolmannekseen tehokkaampi kuin katon puhdistaminen mekaanisesti. 

Jos omakotitalon, mökin tai rivitalon katto on ladottu betonitiilistä, se kannattaa kertaalleen pinnoittaa. Pinnoite palauttaa tiilien värin ja kiillon, sekä niiden kyvyn hylkiä likaa ja kosteutta. Savitiilikatto ei kaipaa maalaamista, mutta se on hyvä suojakäsitellä viimeistäänkin 10 vuoden välein, jotta se ei alkaisi sammaloitua ja rapautua.

Peltikattohuolloilla ehkäistään ruostetta

Kaikenlaiset epäpuhtaudet, kuten siitepöly, vaahteranlehdet ja männynneulaset sitovat kattoon kosteutta. Monilla katoilla kosteus aiheuttaa sammaloitumista, mutta peltikatolla se aiheuttaa pääsääntöisesti ruostumista. Jos roskia on mennyt myös kattopeltien väliin, saattaa kosteutta siirtyä sitä kautta katon alapuolisiin rakenteisiin. Viimeistään siinä vaiheessa katto uhkaa vuotaa, kun ruostevauriot ohentavat ja haurastuttavat peltiä. Ehkäisemme peltikaton ruostumista harjaamalla sen kahdesti vuodessa. Samalla poistamme roskat räystäskouruista, ja suoritamme ilmaisen kattotarkastuksen. Kattotarkastuksen perusteella osaamme suositella muita kattohuoltoja ja -korjauksia, jos sellaisille on sillä erää tarvetta. Jos ei ole, voit olla tyytyväinen kestävään ja helppohoitoiseen kattoosi.

Jos aaltopeltikaton, lukkosaumakaton tai muun peltikaton maalipinta on alkanut ohentua tai hilseillä, on aika suorittaa koko katon huoltomaalaus. Ensimmäinen huoltomaalaus saattaa odotuttaa itseään jopa neljännesvuosisadan verran, niin hyvää tavaraa kotimaisten peltikattotehtaiden pinnoitteet ovat. Jatkossa maalipinta on uusittava arviolta 15 vuoden välein. Tumma maali kuluu hieman nopeammin kuin vaaleammat värisävyt. Katon maalauksen yhteydessä pesemme ja tiivistämme peltikattosi. Näillä eväillä katto pysyy ruosteettomana ja rasituksensietokykyisenä jopa 50 vuotta putkeen!

Huopakattohuolloilla estetään katteen haurastuminen

Olemme oikea kattofirma myös kaikkiin huopa- eli bitumikattojen huoltoihin. Herkästi vahingoittuvan huopakaton huollot kannattaa teettää asiansa osaavalla kattofirmalla, jotta katon toimintakyky säilyy vahingoittumattomana. Bitumikaton huoltoja ovat katon puhdistaminen ja kuntotarkastaminen, pinnoitteen uusiminen, sammalenpoistokäsittely ja jäänsulatus sekä lumien pudotus. Roskat poistamme puhaltamalla. Roskien poisto katteelta kahdesti vuodessa ehkäisee katon sammaloitumista ja haurastumista, mikä aiheuttaisi kattovuotoja. Puhdistushuoltoon kuuluu myös sadevesijärjestelmän puhdistaminen ja sen toiminnan varmistaminen. Kun kyseessä on huopakatto, sadevesijärjestelmä voi tarkoittaa myös kattokaivoja. Kattokaivoilla huolehditaan tasakaton sammalenpoistosta. Meidän ammattilaisemme hoitavat joka kerta myös koko katon kuntotarkastuksen, eikä siitä palvelulupauksemme mukaisesti veloiteta mitään. Jos katetta pitäisi saumailla, lumiesteiden kiinnityksiä kiristää tai katolla on sammaleita, saat tarvittavista töistä hyvän tarjouksen tämän tarkastuksen jälkeen.

Sammalet poistetaan bitumikaton päältä erityisten sammalentuhoaineiden avulla, sillä ne tappavat sammaleiden itiötkin. Kasvustojen uusiutumisesta ei siis ole vähään aikaan pelkoa. Kolmiorimakattoa, tiivissaumakattoa ja muita bitumikattoja haurastuttavat myös auringon ultraviolettisäteet. Niiden takia vanha kattohuopa uhkaa menettää joustavuutensa. Joustamaton kattohuopa ei ole kovinkaan rasituksensietokykyinen, vaan se voi alkaa halkeilla, ja halkeamista saattaa päästä kosteutta katon alle. Paras suoja aurinkoa vastaan on bitumikaton pinnoite, mikä voidaan uusia tarvittaessa. Joissain tapauksissa kattohuopa on kuitenkin parasta uusia. Selvitämme aina tarkoin, mikä on paras toimintamalli. Haurastunut katto on paras uusia, jos kosteus on jo päässyt vahingoittamaan katon alla olevia puuosia.

Palahuopakattohuolloilla paanut pysyvät tiiviinä ja joustavina

Palahuopakatto eroaa tavallisesta bitumikatosta siinä, että se koostuu lukuisista huopalaatoista. Muutoin se huolletaan, tarkastetaan ja korjataan pitkälti samalla tavalla kuin tavallinen huopakatto. Katolle voi odottaa 40 vuoden pituista käyttöikää, jos sitä huolletaan ahkerasti. Muista puhdistuttaa ja tarkastuttaa kattosi puolen vuoden välein, niin kaikki muut huoltotarpeet tai kunnostustarpeet selviävät ajoissa. Jos on aika sammalkasvustojen poistolle tai esimerkiksi katon pinnoitteen uusimiselle, ehdotamme sitä hyvän tarjouksen kera. Sammalet nujerretaan sammalentuhoaineella ja pinnoitteeksi valitaan sopiva huopakattopinnoite. Pinnoite palauttaa katon joustavuuden, joten se säilyy loppuun asti tiiviinä. Meidän kauttamme saat myös sadevesijärjestelmän huollot ja korjaukset, ja jos katon karhea pinta kerää liikaa lunta päälleen, tulemme tekemään kattoystävällisen lumenpudotuksen. Jää poistetaan sekä katteelta että ränneistä kuuman vesihöyryn avustuksella.

Vieritä ylös