Kattopalvelut huipputekijältä
katonkorjaus-banner
ENSILUOKKAISTA KATON KORJAUSTA JA HUOLTOA
Korjaamme ja huollamme katosta ja rakennuksesta riippumatta!

Korjauttamalla peltikaton tuet katon toimintaa

Aaltopeltikatto, lukkosaumakatto tai muu profiilipeltikatto kestää noin puoli vuosisataa. 50 vuotta saman katon alla on ihan hyvä saavutus. Konesaumakatosta sen sijaan saat tiiviin ja hyväkuntoisen katon jopa sadan vuoden ajaksi! Peltikatot ovat edullisuuteensa nähden varsin pitkäikäisiä, ja vielä mainiomman niistä tekee niiden helppohoitoisuus. Lumi valuu yleensä itsekseen alas, eikä katteelle kasva sammaleita kuten tiili- tai huopakatoille. Lian pesee pois tavallinen vesisade. Riittää, että peltikatto tarkastetaan ja tarvittaessa harjataan puolivuosittain. Huoltomaalaus kannattaa tehdä 10–15 vuoden välein. Näillä eväillä peltikatto palvelee vuosikymmenestä toiseen!

Ainoa vika peltikatoissa on niiden alttius ruostua. Peltikattoja on myös syytetty äänekkäiksi, mutta uusissa peltikatoissa tämä on keksitty korjata äänieristenauhoilla, mitkä vaimentavat sateen ropinan. Ruostevauriot kannattaa korjata ja paikkamaalata heti kun niitä näkee, näin peltikaton kunto ei heikkene, eikä se ala vuotaa. Ota yhteyttä, jos ruoste on hiipinyt katollesi, niin torppaamme sen heti alkuunsa.

Peltikatot voivat kärsiä myös lumen ja kovien tuulien tekemistä vaurioista, aivan kuten kaikki muutkin katot. Peltilistoja tai kattopeltejä saattaa irrota kovalla tuulella, ja lappeelta liukuva lumimassa saattaa irrottaa kattotikkaat tai viemärintuuletusputken. Sulamisvesi voi päästä sisään katon saumoista tai esimerkiksi piipun läpiviennistä. Jos huomaat tällaisia tai vastaavan kaltaisia ongelmia, ota yhteyttä. Meiltä sujuvat niin pienet peltikaton paikkaukset kuin isommatkin urakat, esimerkiksi peltikaton osittainen vaihto.

Kaikki vauriot havaitaan tarpeeksi aikaisessa vaiheessa (eli ennen, kuin katon alla on home- ja lahovaurioita), jos katto tarkastetaan kahdesti vuodessa. Mikäli tilaat meiltä katon kevät- ja syyshuollon, saat katon kuntotarkastukset aina oikeaan aikaan. Koko kattokokonaisuuden yleiskunnon tarkastus tulee kaupan päälle jokaiseen tekemäämme kattotyöhön. Kattotöillemme saa myös rahoituksen, ja yksityisasiakkaan on mahdollista hakea niistä kotitalousvähennystä. Kun siis tahdot toimivan ja tiiviin katon, etkä halua maksaa kattotöistä liikaa, ota yhteyttä!

Peltikaton korjaus ja kattopeltien vaihto
Peltikaton korjaus voi olla ruostevaurioiden paikkausta, kattotuotteiden kiinnitystä tai huonokuntoisten kattopeltien vaihtoa.

Peltikaton korjaus kattokulmaan katsomatta ja vaurioiden laajuudesta riippumatta

Me korjaamme ruostevauriot, reiät, läpivientivuodot ja kaikki muut ongelmat peltikaton koosta, muodosta, kaltevuudesta tai rakennuksen käyttötarkoituksesta riippumatta. Vaikka kyseessä olisi koko katon vaihto, muista tämä kattofirma. Ei haittaa, vaikka kyseessä olisi korkeampikin rakennus tai hyvin kalteva katto, sillä tarvittaessa tuomme paikalle rakennustelineet tai henkilönostimet. Ota siis yhteyttä niin rintamamiestalon, navetan, kerrostalon, maneesin tai vaikka leikkimökin peltikaton korjausten tiimoilta! Kerro meille tarkemmin siitä, miten kattoa tulisi korjata, tai kutsu meidät käymään ja tarkastamaan tilanne omin silmin. Tiedämme heti, miten katto kuuluu korjata, ja tartumme toimeen. Jos ollaan siinä pisteessä, että on taloudellisesti järkevintä purkaa ja uusia katto, teemme tarjouksen peltikattoremontista.

Korjaamme myös peltikaton kattotarvikkeet, esimerkiksi kattotikkaat

Ota yhteyttä, jos peltikaton kattotarvikkeissa ilmenee jotain korjattavaa tai uusittavaa, eli jos vaikka kattotikkaiden kiinnitykset ovat löystyneet. Ehkä kattoturvatuotevalikoimaa tulee täydentää? Läheskään kaikkien omakotitalojen ja kesämökkien katoilla ei ole tarvittavaa määrää kattoturvatuotteita. Rakennusmääräysten mukaan rakennuksen omistajan tai vaihtoehtoisesti taloyhtiön on huolehdittava siitä, että katolle pääsee kiinteää ja tarpeeksi turvallista reittiä myöten. Nippa nappa paikoillaan pysyvät talotikkaat ja lahot lapetikkaat eivät riitä. Katolle saatetaan tarvita myös lumiesteitä ja kulkusiltoja, jotta se olisi tarpeeksi turvallinen. Omakotitalon tai mökin omistajan (tai taloyhtiön) on kannettava vastuunsa katon turvallisuudesta. Nuohoojan pitää päästä katolle tarvitsematta pelätä putoamista, ja pihalla leikkivien lasten niskaan ei saa tippua lunta ja jäätä.

Peltikaton kattotarvikkeissa voi olla korjattavaa varsinkin keväisin, sillä alas vyöryvät kattolumet saattavat repiä kattotikkaat, rännit tai IV-putket mukaansa. Katolta saattaa puuttua varusteita myös rajuilman jälkeen – tuuli tarttuu suhteellisen helposti niin piipunhattuun kuin viemärintuuletusputkeenkin, ja saattaa repiä sen irti paikoiltaan. Ota yhteyttä, niin saat hoidettua ongelmat nopeasti ja edullisesti. Kauttamme saat katollesi myös kokonaan uuden kattoluukun, yläpohjan tuuletusta tehostavan alipainetuulettimen tai vaikka aurinkopaneelit! Esimerkiksi mökin liittäminen sähköverkkoon voi olla kallista tai jopa mahdotonta, mutta aurinkopaneelien avulla saat tarpeeksi virtaa kännykän lataamiseen, puoli yhdeksän uutisen katselemiseen, imurointiin tai ilmalämpöpumpun käynnistämiseen helteellä. Me olemme vastaus myös katon lisälämmöneristykseen eli uusien lämmöneristeiden lisäämiseen, tai vaikka eristeiden uusimiseen, jos kattovuoto on kastellut eristevillat tai -levyt. Uudet eristeet tekevät katosta tiiviimmän. Vaikutus lämmitysenergian kulutukseen on havaittavissa jo seuraavana talvena. Lisäksi uudet eristeet vähentävät kondenssiveden ja kattolumen sulamisesta aiheutuvien saumavuotojen esiintymistä. Märät eristeet voivat johtaa homevaurioon ja erilaisiin terveysongelmiin, joten märkien eristeiden uusiminen on olennainen osa jokaista kattovuodon jälkeistä kattokorjausta.

Vuotava räystäs voi yllättää kattomateriaalista riippumatta

Vuotaako talon räystäs? Tämä ongelma saattaa alkaa vaivata, olipa rakennuksessasi sitten pelti-, tiili- tai vaikka huopakatto. Räystään vuotamisessa on usein kyse tukkoon menneestä tai reikiintyneestä vesikourusta. Kyse voi olla myös väärin mitoitusta sadevesijärjestelmästä, huonokuntoisista saumoista, asennusvirheistä tai jään ja lumen aiheuttamista rakenteellisista ongelmista. Jotta väärään paikkaan joutuva vesi ei aiheuttaisi kalliisti korjattavia kosteusvaurioita, ota yhteyttä ja pyydä meidät korjaamaan tilanne. Teemme tarvittavat korjaukset nopeasti ja luotettavasti. Tarvittaessa uusimme kourut ja alastuloputket joko kokonaan tai osittain.

Vesikourut pysyvät toimintakunnossa, jos niitä huolletaan (eli puhdistetaan ja kuntotarkastetaan) kahdesti per vuosi. Vesikourut menisivät tukkoon ja saattaisivat alkaa vuotaa reunojen yli, jos niissä olisi roskia – esimerkiksi koivunsiemeniä ja -lehtiä. Vuotovesi voisi kastella otsa- ja ulkoverhouslautojen ohella myös rakennuksen perustukset. Jotta perustusten kuivuus ei vaarantuisi, on sadevedet syytä ohjata vähintään 3 metrin päähän rakennuksesta. Suoraan kivijalan viereen valuva vesi on riski rakenteille.

Roskaiset vesikourut myös ruostuvat ja reikiintyvät, onhan ränneissä lehtitukkeiden takia alituiseen kosteutta. Ruoste haurastuttaisi myös rännien kiinnitykset. Seisovan veden takia rännit voisivat kärsiä myös talviaikaisista jäätymisvaurioista. Estä ja korjaa kosteus-, jäätymis- ja korroosio-ongelmat – ota meihin yhteyttä sadevesijärjestelmän huoltojen ja korjausten tiimoilta.

Käytä vain ehjää savupiippua

Savupiipun kunto on hyvä tarkastaa usein, sillä jos piippu on vuosien varrella päässyt rapautumaan, se on erittäin vaarallinen asia. Rapautuneessa savuhormissa on koloja ja halkeamia, joihin noki varastoituu niin, ettei sitä saa pois edes nuohooja. Lisäksi savukaasut ja/tai lämpö voivat karata, jos hormi ei ole tiivis. Rapautunut hormi on kunnostettavissa niin sanotun liukuvalun eli hormin massauksen avulla. Massaus voidaan suorittaa kattoa tai hormia purkamatta, ja sen jälkeen hormi on taas sileäpintainen ja turvallinen.

Jotta hormi ei suotta rapautuisi, kannattaa sen sisään pääsevän kosteuden määrä minimoida. Tämä onnistuu suojaamalla hormi piipunhatulla. Jos myrskytuuli on vienyt piipunhatun mennessään tai sadehattua ei alkuunkaan ole, korjaamme tilanteen. Mitä vähemmän kosteutta hormiin pääsee, sitä vähemmän jäätymisvaurioita ja rapautumista esiintyy – siksi piippu kannattaa suojata myös ulkoa päin. Tarkoitusta palvelevat parhaiten kattopeltiseppiemme toteuttama piipun pellitys.

Tavallisimmat peltikattokorjaukset ovat nopeasti toteutettavissa

Tavallisimmat peltikattokorjaukset Suomessa liittyvät kattoläpivientien korjaamiseen ja ruostuneiden, irronneiden tai vääntyneiden kattopeltien vaihtoon. Tällaiset kattokorjaukset ovat nopeita toteuttaa, kun paikan päälle saapuvat oikeat ammattilaiset. Vuotava piipun juuri on hyvin yleinen ongelma, mutta myös kattoikkunan, kattoluukun tai esimerkiksi IV-putken läpiviennit voivat alkaa vuotaa. Pelti-, tiili- tai huopakaton läpivientien kunto kannattaakin tarkastaa kahdesti vuodessa. Näin haurastuneet tiivisteet ja muut läpivientien ongelmat saadaan korjattua jo ennen kattovuotoa. Kattovuoto ei vahingoita katon rakenteita, jos aluskate on ehjä ja pystyy ohjaamaan vuotovedet pois katon alta. Korjauta aluskate välittömästi, jos siihen tulee reikiä. Reikiä aiheuttavat linnut sekä pitkäaikainen kosteus. Molempia ehkäistään tuuletusaukkojen tiivistämisellä. Jos katon alle ei pääse lintuja tai roskia, ja aluskate on oikein asennettu, on aluskate pitkäikäinen ja rasituksensietokykyinen.

Kuten sanottu, kattopeltejä voidaan joutua vaihtamaan kesken peltikaton elinkaaren. Esimerkiksi tuuli voi irrottaa tai vääntää kattopellin, ja oikein kova tuuli voi nykäistä irti koko peltikaton! Tiivistämme peltikattosi nopeasti ja asianmukaisesti, olipa kattopeltien tai listoitusten irtoamisen takana sitten rajuilma tai vaikkapa kattoa pitkin alas valuva lumi. Jos on käynyt niin, että ruoste on alkanut rei’ittää kattopeltejä, vaihdamme huonokuntoiset pellit uusiin. Alkuvaiheessa oleva ruostevaurio voidaan kunnostaa, mutta kattopellissä olevaa reikää ei saa paikattua niin, että se kestäisi ilmastomme rasituksia. Reiän paikkaus olisi pikemminkin hätäapuratkaisu. Mikäli koko peltikaton pääväri alkaa olla ruosteenruskea, on kattoremontti paras ratkaisu. Nopeimmillaan peltikattoremontti on taputeltu valmiiksi jo parissa päivässä. Erityisen nopeasti katto on uusittu, jos voidaan toteuttaa peltikaton osittainen vaihto eli pelkkien kattopeltien uusiminen.

Muita suhteellisen tavallisia peltikattokorjauksia ovat saumavuotojen korjaukset. Lumi ja jää voivat vaurioittaa omakotitalon tai esimerkiksi rivitalon katon saumoja ja jiirejä niin, että ne alkavat vuotaa. Kun kyseessä on kattovuoto, mikä on (syystä tai toisesta) päässyt kastelemaan katon alapuoliset rakenteet, ei riitä pelkkä peltikaton osittainen korjaus, eli katon tiivistys tarvittavilta osin. Kastuneet kattorakenteet on kuivatettava, ja mahdolliset lahovauriot kunnostettava. Myös kastumaan päässeet eristeet vaativat huomiota. Ne on uusittava homevaurioiden ehkäisemiseksi.

Kattokorjauksen kesto arvioidaan vasta paikan päällä – vaikuttavia tekijöitä muun muassa kattorakenteiden kunto

Peltikaton tai minkä tahansa muun katon korjauksen kesto riippuu korjattavan alueen pinta-alasta ja siitä, kuinka paljon alueella on läpivientejä ja muita yksityiskohtia, joiden purkaminen ja uudelleen asentaminen hidastaisi kattokorjauksen etenemistä. Siihen, kauanko katon korjaamiseen menee aikaa, vaikuttaa myös katon alapuolisten rakenteiden kunto. Jos kattorakenteet ovat pahoin vaurioituneet, aikaa menee enemmän kuin siinä tapauksessa, että ongelmat liittyvät pelkkään vesikattoon. Kattokorjauksen kestosta osaamme kertoa tarkemmin nähtyämme kohteen ja tehtyämme työsuunnitelman. Jos katto on niin huonokuntoinen tai iäkäs, että se kannattaa uusia kokonaan, menee katon vaihtoon helposti pari päivää. Jos ei tarvita kuin yhden kattopellin vaihto, kattotikkaiden kiinnitys takaisin katolle tai esimerkiksi piipunjuuren tiivistys, on urakka ohi parissa tunnissa. Tämän lisäksi toteutamme koko katon kuntotarkastuksen, mikä on jokaisen kattotyömme yhteydessä tarjottava kaupanpäällinen. Kokeneet kattoasiantuntijamme osaavat arvioida katon korjaukseen kuluvan ajan varsin tarkasti, joten aikataulumme pitävät poikkeuksellisen hyvin.

Haluatko tietää, miten katon korjauksen hinta saadaan selville?

Kattokorjauksen hinta ei selviä mistään kaaviosta tai taulukosta, vaan se on laskettava aina tapauskohtaisesti. Jokainen korjauskohde on uniikki, joten laskemme kirjallisen tarjouksen katon korjaamisesta vasta nähtyämme kohteen ja suoritettuamme itse tarpeelliset mittaukset ja laskutoimenpiteet. Esimerkiksi korjattavan alueen koko ja läpivientien, jiirien, lippojen ja kattotarvikkeiden määrä huomioidaan katon korjauskustannuksia laskettaessa. Katon jyrkkyys ja muoto sekä rakennuksen korkeus ja sijainti huomioidaan myös. Jos haluat yhdistää kattokorjaukseen muita toimenpiteitä, esimerkiksi piipunpellityksen tai vesikourujen puhdistuksen, vaikuttavat ne luonnollisesti tarjouksen loppusummaan.

Kaikista yksinkertaisimmat kattokorjaukset voidaan hinnoitella näkemättä kohdetta, mutta esimerkiksi vuotavan peltikaton korjaus on sellainen työ, minkä suunnittelu vaatii paikan päällä käymistä. Kun kaikki tarjouksen laskemiseen tarvittavat tiedot ovat koossa, laadimme kirjallisen tarjouksen peltikattosi kokonaisvaltaisesta korjaamisesta. Seuraava askel tarjouksesta on sopimuksen laatiminen, ja sitten pääsemmekin hommiin.

Peltikaton, tiilikaton tai huopakaton korjaukset voi rahoittaa joustavalla rahoituksella, mitä kauttamme tarjoamme. Rahoituksen takana on luotettava ja tunnettu yhteistyökumppanimme, jonka lainat tunnetaan joustavuudestaan. Yksityisasiakkaan kannattaa hakea myös kotitalousvähennystä katon tultua korjattua! Koska töiden osuuden voi vähentää verotuksessaan, laskee se mukavasti kattokorjausten kustannuksia – vaikka kilpailukykyisten hintojemme ansiosta emme muutenkaan ole kallis valinta kattotöihin.

Joskus peltikattoremontti on kattokorjausta parempi idea – paras tarjous siitäkin meiltä

Peltikaton huollot ja korjaukset saavat katon kestämään noin 50 vuotta, mutta eivät juurikaan sen yli. Vanhat kattopellit kärsivät muun muassa korroosiosta, ja katon tiiveys kärsii. Kattopellit saattavat ruostua ja ohentua ennen viidenkymmenen vuoden rajapyykkiäkin, jos niitä ei ole asianmukaisesti huollettu. Kuluneen oloinen peltikatto kannattaa vaihtaa iästä riippumatta. Paras aika suorittaa kattoremontti on silloin, kun rakenteet ovat vielä kuivia ja terveitä. Katon alle päässyt kosteus voisi aiheuttaa monenlaista ikävää, muun muassa homevaurioita katon alle oleviin lämpöeristeisiin. Homevauriot yläpohjassa voisivat vaikuttaa sisäilman laatuun, joten peltikattoremonttia ei kannata lykätä liian kauan (eikä myöskään vuotavan peltikaton korjausta). Ajallaan toteutettu peltikattoremontti tulee edullisemmaksikin, sillä kattorakenteita koskevat korjaukset ja eristeiden uusiminen luonnollisestikin kasvattaisivat kattoremontin kustannuksia.

Myös pahat myrskyvauriot (esimerkiksi katon päälle kaatunut puu) ja pitkään jatkunut kattovuoto saattavat tarkoittaa sitä, että katon uusiminen on katon korjaamista parempi idea. Jos katon korjauskustannukset olisivat lähes saman hintaisia kuin kattoremontti, mutta niillä saataisiin katolle paljon vähemmän lisää käyttöikää, on taloudellisesti järkevintä suorittaa peltikattoremontti. Vanha peltikatto ei päädy kaatopaikalle, vaan siitä jalostetaan uusia teräs- ja metalliesineitä, joten kattoremontin teettäminen tarpeen tullen ei ole luonnonvarojen haaskausta. Jos kattoremontti kolkuttelee ovelle ennen kuin olet ehtinyt varautua siihen taloudellisesti, muista kauttamme saatava joustava remonttilaina. Näin voit maksaa katon uusimisen pois sopivan suuruisina kuukausierinä.

Peltikattohuollot tarpeen korjaustarpeiden vähentämiseksi sekä eliniänodotteen pidentämiseksi

Rivitalon, kesämökin tai esimerkiksi rantasaunan peltikatto pysyy tiiviimpänä ja hyväkuntoisempana, jos kattoa huolletaan säännöllisin väliajoin. Katteen puhdistus ja kuntotarkastus on hyvä hoitaa noin kuuden kuukauden välein. Tilaa meidät harjaamaan peltikattosi puhtaaksi, niin siivoamme samalla rännitkin. Tällaiseen puolivuosittaiseen huoltopakettiin kuuluu myös katteen pinnan ehjyyden, kaikkien saumojen ja jiirien, erilaisten kiinnitysten ja maalipinnoitteen kunnon tarkastus. Varmistumme kattoturvatuotteiden toimivuudesta, läpivientien tiiveydestä, rännien vedosta sekä yläpohjan rakenteiden kuivuudesta – emmekä veloita tästä kattavasta katsastuksesta mitään. Tarvittaessa teemme tarjouksen pinnoitteen uusimisesta tai esimerkiksi piipunjuuren tiivisteiden uusimisesta – tai tarjoamme vaikkapa peltikattonaulojen vaihtoa kateruuveiksi. Peltikattonauloja ei enää käytetä uusien peltikattojen asentamiseen, sillä kateruuvien on todettu pysyvän paljon paremmin kiinni puussa.

Puhdas peltikatto on ruosteeton peltikatto

Peltikaton pinta hylkii kosteutta, lunta ja epäpuhtauksia, joten katon pesua, sammalenpoistoa tai lumenpudotusta tarvitaan peltikatoilla vain ani harvoin. Peltikatto pestään pääsääntöisesti vain kattomaalauksen yhteydessä, mikä suositellaan uusittavaksi noin 10–15 vuoden välein, jotta peltikatto ei alkaisi ruostua. Sammalet poistetaan harjaamalla, jos loivalle ja puiden varjostamalle katolle sellaisia alkaisin ilmaantua. Sammalenpoistoaineille ei ole tarvetta, eiväthän juuret tai itiöt pääse tunkeutumaan peltien rakenteeseen. Jos lunta tulisi pudottaa, ota yhteyttä: me pudotamme lumet niin, ettei kattoon tule naarmuja tai muita vaurioita. Tärkein kattohuolto on kuitenkin puolivuosittainen harjaus ja kuntotarkastus.

Vieritä ylös