Kattopalvelut huipputekijältä
katonkorjaus-banner
ENSILUOKKAISTA KATON KORJAUSTA JA HUOLTOA
Korjaamme ja huollamme katosta ja rakennuksesta riippumatta!

Haaveissa ehjä katto? Tilaa tiilikaton korjaus

Betonitiilikatto suojaa rakennusta lumi- ja vesisateilta jopa 70 vuotta. Aidot ja näyttävät savitiilet ovat vielä pitkäikäisempiä, sillä savitiilikaton voi odottaa kestävän jopa satakunta vuotta. Tiilikattoa ei kuitenkaan kannata jättää oman onnensa nojaan, sillä puhdistamatta ja pinnoittamatta jäänyt tiilikatto haurastuu ja heikkenee. Tämä tietää kattovuotoja. Kattovuoto voi aiheuttaa paljon pahaa katon alla – se saattaa esimerkiksi lahottaa katon rakenteet, tai johtaa yläpohjan homevaurioon. Onneksi tiilikattovuodoilta ja katon vesivahingoilta on suhteellisen helppo suojautua. Säännölliset tiilikattohuollot suojaavat kattoa lukuisilta rasituksilta, esimerkiksi sammaleilta, pakkasrapautumiselta ja epäpuhtauksilta, mitkä voisivat aiheuttaa katon haurastumista. Meidän ammattilaisiltamme kuulet lisää erilaisista tiilikattohuolloista ja saat niistä oivan tarjouksen, ja meiltä tilaat myös kaikki tiilikaton korjaukset, tiivistykset ja paikkaukset, joten ota yhteyttä! 

Tiilikaton korjaus voi tarkoittaa rikkinäisen tiilen tai parin vaihtoa. Rikkinäisiä tiiliä voivat aiheuttaa asennusvirheet tai myrskyn aikana katolle lentäneet oksat, mutta useimmiten on kyse kuitenkin jäätymisvaurioista. Kun tiilen sisässä oleva kosteus jäätyy, tiili murenee vähän kerrallaan. Mitä vanhempi tiili, sitä enemmän se imee vettä huokosiinsa. Tiilikaton korjaus voi tarkoittaa myös tiilikaton aluskatteen korjaamista. Aluskatteet eivät ihan helpolla hajoa, mutta esimerkiksi asennusvirheet tai aluskatteen päältä poistumatta jäävä vesi voivat johtaa aluskatteen rikkoutumiseen. Aluskate pitää kiireesti korjata, sillä vain se voi estää kattorakenteiden kastumisen ja lahoamisen, jos vesikatto päättää ruveta epätiiviiksi. Mikäli aluskatekin pettää, liittyy katon vuotokorjaukseen niin vesi- ja aluskatteen korjaaminen kuin myös kattorakenteiden kunnostaminen (sekä mahdollisesti myös eristeiden vaihto). Lumi ja myrsky voivat aiheuttaa vaikka mitä korjaustarpeita tiilikatolla, sillä lumi saattaa painaa katon notkolle, ja myrskytuuli kaataa jonkin puun katolle. Tyypillisiä lumi- ja myrskyvaurioita ovat myös irronneiden kattotarvikkeiden korjaukset. Tiilikaton korjaus saattaa liittyä myös sen savupiipun tai sadevesikourujen saneeraamiseen.

Tästä osoitteesta tilattu tiilikaton korjaus toteutetaan aina mitä luotettavimmalla ammattitaidolla, olipa sitten kyse vesikatteen, aluskatteen tai joidenkin katon varusteiden korjaamisesta. Jokainen kattokorjaus pitää sisällään ilmaisen katon kuntotarkastuksen. Tämän kuntotarkastuksen ansiosta jokainen vielä piileväkin vika tulee huomattua, eikä mikään tarve kattohuollollekaan jää havaitsematta. Kuntotarkastuksen jälkeen saatat saada (kotitalousvähennykseen oikeuttavan) tarjouksen esimerkiksi katon sammalenpoistosta tai uudelleenpinnoituksesta – niiden avulla taistellaan pakkasrapautumista ja kattovuotoja vastaan!

Tiilikaton korjaus ja rikkinäisten tiilien vaihto

Aluskatteen korjaaminen suojaa kattorakenteet – älä jätä sitä väliin

Suositut ja upeannäköiset tiilikatot eivät ole sataprosenttisen tiiviitä, siksi jokaisen tiilikaton alle tarvitaan hyväkuntoinen aluskate. Aluskate estää katon puurakenteita kastumasta ja vaurioitumasta, jos katolla on rikkinäisiä kattotiiliä, katolta puuttuu joitain tiiliä, tai vesi pääsee tiilien välistä katon alle. Tiilikaton aluskatteella on myös toinen tehtävä. Se estää asuintiloista kohoavaa lämpöä ja vesihöyryä tiivistymästä katon alle kosteudeksi. Paras aluskate tähän tarkoitukseen on hengittävä, eli diffuusioavoin aluskate. Jos kattorakenteet kastuisivat, voisi niihin kehittyä lahovaurioita. Kosteus saisi myös katon eristeet homehtumaan.

Aluskatetta suojellaan korjaamalla mahdolliset tiilikattovuodot nopeasti, sillä pitkään jatkuva, runsas kosteusrasitus haurastuttaisi aluskatteenkin. Katon tuuletusaukoista katon alle voi päästä roskia ja pikkulintuja, joten katon harjalta ja räystäiltä löytyvät tuuletusaukot kannattaa tiivistää hengittävillä tiivisteillä. Roskat estäisivät aluskatetta kuivumasta ja saattaisivat saada sen haurastumaan, kun taas linnut saattaisivat nokkia aluskatteen rikki.

Jos aluskate hajoaa, sen korjaaminen on suhteellisen hankalaa. Aluskatetta ei voi korjata paikkaamalla, eikä urakka onnistu yläpohjasta käsin. Tiilikattoa on purettava ainakin osittain aluskatteen irrottamiseksi ja vaihtamiseksi. Aluskatteen korjaamista ei kuitenkaan kannata siirtää, sillä ilman toimivaa aluskatetta katon alle voi syntyä vielä hankalammin korjattavia ongelmia. Niin aluskatteen asentamisessa, korjaamisessa, puhdistamisessa kuin uusimisessakin sinua palvelevat meidän ammattilaisemme – nopeasti ja ammattitaitoisesti, kuten aina!

Rikkinäisten kattotiilien vaihto uusiin – tässäpä kaikista tyypillisin tiilikattokorjaus

Kaikista tavanomaisin tiilikaton korjaus on eittämättä rikkinäisten tiilien vaihto. Koska huonokuntoisia tiiliä löytyy katolta varsinkin keväisin, kannattaa omakotitalon, rivitalon tai mökin katto käydä tarkastamassa heti, kun lumet ovat sulaneet. Hajoamisen takana on pakkasrapautuminen. Varsinkin vanha ja huokoinen kattotiili imee vettä sisäänsä, ja kosteutta sitovat tiileen myös sen pinnalla ehkä olevat sammalet. Kun kosteus jäätyy, jään muodostuminen saa tiilen rakenteen vähitellen murenemaan.

Rikkinäistä betoni- tai savitiiltä ei saa korjattua kestävästi, joten tiili kannattaa vaihtaa uuteen. Jos varastossa on muutama ehjä kattotiili, onnistuu tiilikaton korjaus aina näppärästi. Uusi tiili saattaisi kuitenkin erottua vanhasta katteesta, varsinkin, jos se asennetaan näkyvälle paikalle. Sellaisessa tilanteessa toimimme seuraavasti: otamme rikkinäisen tiilen tilalle vanhan tiilen jostain vähemmän näkyvästä paikasta, esimerkiksi piipun takaa, ja laitamme uuden tiilen sen paikalle. Näin kokonaisuus säilyy harmonisena ja hyvännäköisenä. 

Tiilien rapautuminen ja hajoaminen on estettävissä kattohuoltojen avulla. Sammaleiden ei kannata antaa heikentää katon kuntoa, vaan ne on syytä poistaa kemiallisten sammalenpoistojen avulla. Kemiallinen sammalenpoisto on halvempi, tehokkaampi ja kattoystävällisempi kuin mekaaninen. Sammalenpoistoaineet imeytyvät tiilen sisään, ja kitkevät kaiken sammalen pois tiiliä pilaamasta. Tiilet eivät ime vettä eivätkä kerää sammaleita, kun ne pinnoitetaan uudelleen katon palveltua noin 30 vuotta. Uusi pinnoite saa tiilet myös hylkimään likaa, sekä hehkumaan yhtä kauniissa väreissä kuin uutena. Savitiilet on hyvä suojakäsitellä 5–10 vuoden välein, sillä niitä ei pinnoiteta lainkaan. Suoja-aine kyllästää ja suojaa savitiilen varsin kiitettävällä tavalla.

Tiilikattovuoto ja sen korjaus – miten edetä?

Tiilikattovuoto voi johtua monista asioista. Vesivuodon takana voivat olla katolla olevat rikkinäiset tai puuttuvat tiilet, tai ehkä kyse on jiiri- tai läpivientivuodosta. Kyse voi olla myös siitä, että lumen sulamisvesi tihkuu katon alle tiilien välistä tai katon sisätaitteista. Myös myrsky voi aiheuttaa kattoon vaurioita, joista se alkaa vuotaa. Aluskate suojaa kattorakenteita kastumiselta, jos se on ehjä. Aluskate saattaa kuitenkin kulua puhki – tosin aluskatteet ovat hyvin kestäviä, mutta kaikkea odottamatonta voi sattua. Aluskatteen pettäessä kattorakenteet ja eristevillat kastuvat.

Jos huomaat tai edes epäilet tiilikattosi vuotavan, on ensimmäinen askel ottaa meihin yhteyttä. Meihin ja meidän lukuisten vuosien varrella hankittuun ammattitaitoomme on turvallista luottaa niin pienien kuin isompien kattovuotojen korjaamisen yhteydessä. Ensin sääsuojaamme katon, sitten tarkastamme katon vauriot ja arvioimme, onko tiilikatto parasta uusia, vai riittääkö tiilikaton osittainen korjaus. Ensisijaisesti tahdomme toteuttaa katon korjauksen, mutta jos vahingot ovat laajamittaisia tai katto on vanha ja kauttaaltaan haurastunut, saattaa katon uusiminen osoittautua parhaaksi vaihtoehdoksi. Katselmuksen perusteella voimme esittää asiakkaalle työsuunnitelman ja tarjouksen kattovuodon korjaamisesta.

Mikäli aluskate on säilynyt ehjänä, riittää katon tiivistys ja kuntotarkastus mahdollisten muiden vaurioiden havaitsemiseksi. Jos katon alla on kosteutta, tarvitaan laajamittaisempia toimia. Katon rakenteissa mahdollisesti olevat kosteusvauriot kunnostetaan tai rakenteet uusitaan, ja myös kastuneet eristeet puretaan ja uusitaan. Eristeet on vaihdettava home- ja sisäilmaongelmien välttämiseksi, jos niissä esiintyy kosteutta.

Tiilikattokaan ei kestä loputtomiin

Niin kestävä ja pitkäikäinen kuin tiilikatto onkin, ei se kestä loputtomasti – sellaista kattoa ei ole vielä keksittykään, ja tuskin keksitäänkään pitkään aikaan! Jopa kuparikatot, mitkä edustavat tällä hetkellä pitkäikäisimpiä kattoja, on joskus uusittava. Tiilikaton maksimi-ikä on noin sata vuotta. Kuparikatto kestää noin kolme kertaa saman verran, eli sama ihminen ei joudu katon uusimista enää maksamaan, mutta rajansa on senkin käyttöiällä. Tiilikatto kestää ja kukoistaa, kun sitä huolletaan asianmukaisesti, ja kun kaikki paikkaustarpeet hoidetaan kuntoon ajallaan. Jossain vaiheissa huoltojen teho heikkenee, ja katto vaurioituu melko pian edellisen korjauksen jälkeen. Noin 70-vuotias betonitiilikatto tai noin satavuotias tiilikatto ei hyödy huoltotoimenpiteistä ja katon korjauksista enää yhtä paljon kuin aiemmin. Vanhassa tiilikatossa esiintyy yhä enemmän pieniä vuotoja, ja rikkinäisiä tiiliä on huomattavasti aiempaa enemmän. Tiilikattoremonttia ei kannata viivyttää suotta: se kannattaa tilata mahdollisimman aikaisin, jotta katon alle ei ehtisi muodostua kosteusvaurioita.

Tiilikatto on aika purkaa ja uusia myös silloin, jos se on niin vaurioitunut, että kattokorjaus tulisi maksamaan likipitäen saman verran kuin kattoremontti. Esimerkiksi silloin, jos puu on kaatunut katon päälle, voi katon uusiminen olla se paras ratkaisu. Tilaa tiilikaton vaihto meiltä – se tehdään laatu- ja takuutyönä, eikä hinnoissammekaan ole moittimista. Tiesithän, että tiilikattoremontti sujuu meiltä myös talvella? Talvinen tiilikattoremontti on monessa mielessä jopa parempi idea kuin kesällä teetetty, sillä materiaalit ja rakenteet ovat paremmin suojassa kosteudelta, eikä pihamaahankaan jää uria, koska routa suojaa sitä nostimilta ja muilta työkoneilta.

Tiilikaton osittainen uusiminen – mitä se tarkoittaa?

Joskus saatat saada asiantuntijoiltamme tarjouksen osittaisessa tiilikattoremontista. Hän varmasti selittää, mitä sillä tarkoitetaan, mutta voimme paljastaa asian jo tässä vaiheessa. Tiilikaton osittainen uusiminen tarkoittaa pelkän vesikatteen materiaalin vaihtoa uuteen – tässä tapauksessa siis vanhojen betoni- tai savitiilien purkamista ja uusien asentamista tilalle. Vanhat tiilet voi käyttää joihinkin kierrätysprojekteihin tai sitten voimme toimittaa ne puolestasi jäteasemalle, mistä ne päätyvät aikanaan murskaamoon ja hyötykäyttöön. Osittainen tiilikattoremontti on mahdollinen vaihtoehto vain joissain tilanteissa. Katon rakenteiden on oltava todella hyvässä kunnossa ja tiilikaton aluskatteessa ei saa olla haurastuneita kohtia, sillä niiden on toimittava ainakin 70–100 vuotta uuden vesikaton alla. Jos aluskatteessa on reikä tai katto on painunut, on paras edetä normaalia reittiä pitkin, eli toteuttaa normaali kattoremontti aluskatteen uusimisineen.

Kattotarkastus on paras vinkki, kun tahdot pitää katon korjauskustannukset kurissa

Katon tarkastaminen kaksi kertaa vuodessa on paras vinkki, minkä voimme antaa silloin, kun tahdot pitää katon korjauskustannukset kurissa. Kattotarkastusten säännöllisyyttä korostamme silloinkin, kun asiakas tahtoo tietää, miten saa katostaan varmasti irti pisimmän mahdollisimman käyttöiän. Katon tarkastukset kannattaa suorittaa kaksi kertaa vuodessa, eli aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Aikaisin keväällä tehty tarkastus paljastaa rikkinäiset tiilet, kondenssiveden aiheuttamat vahingot, vääntyneet lumiesteet, vuotavan piipunjuuren ja muut vauriot, joita talvi on saattanut aiheuttaa. Tietenkään katto ei vaurioidu joka talvi, mutta koska pieni mahdollisuus on olemassa, on parempi käydä katsastamassa tilanne. Kun katolle noustaan heti sen tultua esiin lumivaipan alta, saadaan mahdolliset vauriot korjattua nopeasti. Kesäsateista ei ole haittaa, kun katto on kauttaaltaan tiivis! Tilaa meiltä katon keväthuolto eli katon harjaus ja sadevesikourujen puhdistus, niin saat katon kuntotarkastuksen ilmaiseksi.

Toisen kerran katto tarkastetaan loppuvuodesta, jotta talon omistaja voisi suhtautua katolla olevaan lumeen ja sulamisveteen tyynesti. Kattotarkastuksen perusteella hän tietää, ettei katolla ole huonokuntoisia jiirejä, rikkinäisiä tiiliä tai muita ongelmia, ja että lumiesteet ovat tukevasti kiinni. Tilaa tästä osoitteesta tiilikaton syyshuolto eli katon ja vesikourujen puhdistus, niin saat katon kuntotarkastuksen kaupan päälle! Katto joudutaan ehkä tarkastamaan useamminkin kuin kahdesti vuodessa: jokaisen isomman myrskyn jälkeen kannattaa nimittäin käydä varmistamassa, onko kaikki kunnossa ja paikoillaan. Hoidamme tämänkin tarkastuksen mielellämme puolestasi.

Täyden palvelun tiilikattofirma

Me olemme täyden palvelun tiilikattofirma, eli huolehdimme tiilikaton korjaamisesta alusta loppuun. Tutkimme ja arvioimme vauriot, suunnittelemme töiden toteutuksen, hankimme ja toimitamme kaikki materiaalit paikan päälle, kokoamme ja puramme rakennustelineet, toteutamme ammattitaitoisen kattokorjauksen ja lopuksi siivoamme jälkemme. Jätteet toimitetaan asianmukaisesti hävitettäviksi ja kierrätettäviksi, ja kaupan päälle tulee joka kerta koko kattokokonaisuutta koskeva katon tarkastus.

Tahdot tietenkin kuulla sen, mitä tiilikaton korjaus maksaa, ennen kuin allekirjoitat sopimuksen kanssamme. Ymmärrämme tämän, ja kiirehdimmekin tarjouksen antamista. Emme kuitenkaan voi antaa tarjousta omakotitalonne, kesämökkinne, kerrostalonne tai muun kiinteistönne tiilikaton kunnostamisesta, ennen kuin tiedämme, millainen kohde on kyseessä. Jos kyse on jostain todella simppelistä työstä, esimerkiksi yhden rikkinäisen tiilen vaihtamisesta, voimme laskea tarjouksen puhelinkeskustelun perusteella. Jos kyse on mistään isommasta urakasta, saavumme paikan päälle tutkimaan tiilikattosi vaurioita omin silmin. Otamme huomioon niin kattokaltevuuden kuin korjattavalla alueella sijaisevien lippojen ja läpivientien määrän (molemmat hidastavat hieman kattotöiden etenemistä) kuin senkin, missä kunnossa kattorakenteet ovat. Havaintojemme perusteella osaamme laskea tarkan hinnan katon paikkaamiselle ja tiivistämiselle. Luonnollisestikin huomioimme myös asiakkaan toiveet kattokorjauksen suhteen. On oikein hyvä idea yhdistää kattotöitä ja saavuttaa sillä lailla kustannussäästöjä. Samalla, kun tiivistämme piipunjuuren tai korjaamme seinällenostolistan, voimme toteuttaa myös katon pesun ja sammalenpoistokäsittelyn. Piipun korjaukseen on helppoa yhdistää vaikkapa piipun pellitys ja aluskatteen korjaus savupiipun kohdalta.

Muistathan, ettei kattotöiden tarvitse kuormittaa liikaa taloutta. Kattokorjaukselle ja muille kattotöille voi hakea joustavaa rahoitusta, ja omakotitalon ja/tai kesämökin katon korjaustyöt voi vähentää omassa verotuksessaan. Varsinkin silloin, jos kyseessä on jokin isompi kattotyö (esimerkiksi tiilikaton osittainen vaihto), kotitalousvähennyksellä voi saavuttaa jopa parin tonnin kustannussäästöt.

Ammattitaitoista huoltamista ja tasokkaita huoltotoimenpiteitä

Ammattitaitoisesti toteutetut tiilikattohuollot auttavat talosi kattoa kestämään paremmin erilaisia rasituksia. Katon rakenteet pysyvät paremmassa kunnossa, kun teetät huollot meidän ammattilaisillamme. Huoltamaton katto vaatisi paljon enemmän korjauksia ja olisi myös lyhytikäisempi. Tärkein katon huolto on katon kuntotarkastus, mikä tarjotaan aina kaupan päälle. Liity sinäkin tyytyväisten asiakkaittamme joukkoon, ja tilaa kaikki tiilikattotyöt meidän kauttamme!

Puhtaus on tärkeä osa hyvinvointia

Puhtaus on tärkeä osa niin ihmisten kuin kattojenkin hyvinvointia. Betoni- tai savitiilikatto on helppo puhdistaa: riittää, että katto harjataan puhtaaksi joka kevät ja syksy. Samalla puhdistetaan sadevesikourut, jotta ne pystyisivät viemään kaikki kattovedet tarpeeksi kauas rakennuksen luota. Puhtaus suojaa katon pinnoitetta kulumiselta. Jos katto on kovin likainen, se alkaa suhteellisen uudesta pinnoitteesta huolimatta sammaloitua. Sammaloitunut tiilikatto rapautuu ja haurastuu normaalia nopeammin, mikä lyhentää katon eliniänodotetta.

Miten sammalet pois ilman, että katto vaurioituu?

Jos katto sammaloituu puolivuosittaisesta harjaamisesta huolimatta, anna meidän levittää katolle sammaleenpoistoaine. Se pääsee vaikuttamaan aina tiilien huokosiin asti, joten sammaleita ei ala ilmaantua pitkään aikaan. Toinen hyvä tapa suojata katto sammaleilta ja haurastumiselta on betonitiilikaton suojapinnoitteen uusiminen. Savitiilikatot kannattaa muutaman vuoden välein kyllästää suoja-aineella, jotta ne pysyisivät kunnossa ainakin sata vuotta.

Muista myös lumenpudotus

Lumen paino voi vaurioittaa kiinteistösi kattoa monin eri tavoin, siksi tiilikaton omistajan kannattaa seurata kattolumen määrää ja koostumusta. Itse lumia ei kannata pudottaa, sillä se on vaarallista. Tilaa kattolumityöt meiltä, niin kaikki onnistuu mallikelpoisesti!

Vieritä ylös