ENSILUOKKAISTA KATON KORJAUSTA JA HUOLTOA
Korjaamme ja huollamme katosta ja rakennuksesta riippumatta!

Kattolumityöt, kuten lumenpudotus ja jäänsulatus kuuluvat talviaikaisiin palveluihimme

Lunta sataa Suomessa joka talvi. Sitä kertyy myös talojen katoille. Riippuu muun muassa lämpötiloista ja esimerkiksi katteen materiaalista, kuinka paljon lunta katolla jää. Osa lumesta valuu pois. Varsinkin peltikatoilta lumi valuu pois yleensä itsekseen, sen sijaan tiilikatot ja bitumikatot saattavat vaatia apua selviytyäkseen talvesta vaurioitta. Liian painavaksi kasvava lumitaakka voi vahingoittaa kerrostalon, omakotitalon tai esimerkiksi mökin kattoa monin eri tavoin. Vaarassa ovat niin kantavat kattorakenteet, katon päällä olevat hintavat kattovarusteet (kuten aurinkopaneelit) kuin katon pintakin.

Lumen pudotus varsinkin korkean rakennuksen katolta on vaarallista ja hankalaa. Vaarassa ovat paitsi lumenpudottaja itse, myös katto ja alhaalla liikkuvat ihmiset. Katolta on helppo horjahtaa ja pudota alas. Jopa tasakatolta saattaa lentää alas pudottamansa lumen mukana. Tottumaton lumenpudottaja saattaa naarmuttaa kattoa, irrottaa kattotiiliä, rikkoa jiirin tai tuhota jonkin kattoläpiviennin tiivisteet niin, että se alkaa vuotaa. Lumenpudotus tiilikatolta, peltikatolta tai bitumikatolta kannattaa tilata meidän kokeneilta ammattilaisiltamme, sillä me osaamme ottaa huomioon sen, ettei katto vaurioidu, ja sen, ettei ympäristölle aiheudu vaaratilanteita. Esimerkiksi terassin valokatteen päälle lumikuormaa ei pidä tiputtaa; sekin on otettava huomioon, ettei alle jää autoja (tai ohikulkijoita!). Otamme turvallisuusasiat vakavasti ja suunnittelemme työt huolella etukäteen, joten meiltä uskallat tilata vaikka vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella sijaitsevan kerrostalon lumenpudotuksen.

Talviaikaisiin kattotöihimme kuuluvat myös jääpuikkojen poisto katolta sekä jään sulatus. Sulatamme jään niin katteelta kuin ränneistä. Jää on vaarallista niin katolle kuin alle jäävälle omaisuudelle. Jäätä ei pidä erehtyä hakkaamaan pois katolta. Paras tapa jään poistoon on jään sulatus kuumalla vesihöyryllä. Käsittelemme höyrytyslaitteita tottuneesti ja tehokkaasti, ja saamme rännit vetämään alta aikayksikön. Koska lumenpudotus ja jäänsulatus oikeuttavat kotitalousvähennykseen, ei yksityisasiakkaan kannata kiivetä katolle liukastelemaan, vaan tilata kaikki talviset kattohuollot tästä osoitteesta!

Kattolumityöt lumenpudotuksesta jäänsulatukseen

Kevätlumi on erilaista kuin talvella katolle satava lumi

Lumi syntyy yläilmoissa, ja se koostuu jääkiteistä ja ilmasta. Katolle satava pakkaslumi on kevyttä: sillä on painoa tuskin 100 kiloa kuutiolta. Vaikka pakkaslunta olisi katolla kahden metrin paksuinen kerros, ei useinkaan ole syytä huoleen. Asuinrakennuksien katot kestävät erittäin hyvin pakkaslunta. Tilanne muuttuu keväällä, kun ulkolämpötila alkaa pysytellä nollan yläpuolella. Lumen painoa suojakelit eivät muuta – se, mikä muuttuu, on lumen tiheys. Vettynyttä suojalunta mahtuu enemmän samaan tilaan, joten saman paksuinen suojalumipatja sisältää enemmän lunta kuin pakkaslumesta koostuva vaippa. Kuutiometrillinen suojalunta saattaa painaa peräti yli 300 kiloa! Tällainen paino koettelee jo kestävintäkin kattoa. Ota yhteyttä lumimassojen vähentämisen tiimoilta, jos katolla on suojalunta noin puolen metrin edestä.

Erityisen tarkasti katolle kertyvän lumen määrää kannattaa pitää silmällä, jos talon katto sattuu olemaan tiilikatto tai tasakatto. Tiilikatolla on painoa omastakin takaa. Turhat lumitonnit tiilikaton päällä saattavat olla rakenteille liikaa. Tasakatolle lunta kertyy luonnollisestikin enemmän kuin muille katoille, sillä se ei pääse valumaan pois itsekseen.

Kun arvioidaan lumenpudotuksen tarvetta, tulee ottaa huomioon myös se, onko lumi jakautunut katolle tasaisesti vai eikö. Tuulet saattavat kuljettaa lunta katolla siten, että katon toisessa päässä on enemmän lunta kuin toisessa. Lunta voi kertyä myös jiirien päälle niin, ettei kattolumen jakautuminen ole enää tasaista. Kattorakenteet kestävät paremmin tasaista rasitusta. Lumenpudotus auttaa, jos rakenteisiin uhkaa kohdistua turhaa rasitusta. Lunta voidaan joutua pudottamaan myös ulkorakennusten katoilta, joten tarkasta tilanne myös ulkosaunan, aitan, navetan, varaston ja autotallin katolla. Vaikka yhdellä katolla ei lunta olisikaan liikaa, voi toisen rakennuksen katolla olla aivan erilainen tilanne. Katemateriaali vaikuttaa siihen, kuinka paljon lunta katolle kertyy. Pelti on sen verran liukasta, että lumi valuu usein itsekseen pois, mutta huopa ja tiili ovat sen verran karheita materiaaleja, että lumimassat pysyvät hyvin paikoillaan. Lisäksi katon muoto ja kaltevuus sekä tuulensuoja (tai sen puute) vaikuttavat siihen, miten paksu lumivaippa katolle kertyy. Me pudotamme lumet kaikenlaisilta katoilta, myös hallien, maneesien ja navettojen katoilta!

Lumen painosta ja sen liikkeistä voi koitua harmia

Olipa rakennuksessasi tasakatto tai satulakatto (esimerkiksi aumakatto, pulpettikatto tai harjakatto), voi kattolumi rikkoa sitä monin eri tavoin. Katteen materiaalilla tai koollakaan ei ole väliä – lumen paino ja lumimassojen liikkeet voivat vaurioittaa niin tiili-, pelti- kuin huopakattojakin. Ääritapauksissa katto voi sortua. Katon romahtamista yleisempää on kuitenkin se, että talon katto painuu luokalle tuhansien kilojen ylimääräisen painon alla.

Lumen paino – varsinkin vettyneen suojalumen paino – koettelee myös katon saumoja ja jiirejä sekä piipun juurta ja kaikkia muita katon läpivientejä. Katon saumat tai jiirit voivat pettää, ja silloin lumen ja vesikaton välissä oleva sulamisvesi pääsee katon alle. Sulamisvettä voi olla katon ja lumen välissä paljonkin, jos yläpohjaa ei ole kunnolla eristetty, ja lämpöä pääsee karkuun katon läpi. Esimerkiksi savupiipun juuren tiivisteet haurastuvat lämpötilojen vaihdellessa, ja lumen painon rasittaessa niitä. Sulamisvesi saattaa tässäkin tapauksessa päästä katon alle, ja jos aluskate ei ole kunnolla asennettu, voivat katon rakenteet ja eristeet kastua. Kaikki tiivisteet, jiirit ja saumat kannattaakin tarkastaa loppusyksystä, jotta niitä voitaisiin tarvittaessa kunnostaa. Tästä huolimatta koko katon kunto tulee tarkastaa heti, kun katto paljastuu lumen alta keväällä. Jos lumi on kaikesta huolimatta vaurioittanut kattoa, päästään ongelmiin näin puuttumaan ajoissa. Saumojen pitää olla tiiviit, kun kesä ja kesäsateet alkavat, eikä katon alle saa jäädä kosteutta.

Vaurioita voi syntyä myös siinä vaiheessa, kun aurinko alkaa sulattaa lunta. Sulaminen saa lumen valumaan pitkin katetta – aina maahan asti, jos katolle ei ole asennettu lumiesteitä. Tosin lumiesteet voivat pettää, jos katolla on poikkeuksellisen paljon raskasta lunta. Se, että lumi valuu pitkin huopa-, tiili- tai peltikattoa, voi aiheuttaa monenlaisia vaurioita. Varsinkin, jos lumen seassa on lunta, katteeseen voi tulla naarmuja. Viemärintuuletusputket, liesituulettimen ja keskusimurin putket, alipainetuulettimet ja esimerkiksi huippuimurin putket irtoavat katosta suhteellisen helposti. Alas valuva lumi voi irrottaa myös lapetikkaat tai kulkusillat, mahdollisesti myös rännit ja alastuloputket. Lumen mukana alas voi pudota myös kattotiiliä. Kevättarkastuksen aikana tutkitaan koko katon ehjyys ja kaikkien kattovarusteiden kiinnitykset, jotta mahdolliset ongelmakohdat saadaan nopeasti kuntoon.

Tunnemme kattolumitöihin liittyvät riskit

Kattolumitöihin liittyy monenlaisia riskejä, mutta kun ne osaa ottaa huomioon, onnistuu lumimassojen pudotus korkeankin rakennuksen katolta turvallisesti. Talon katolla on usein jäätä, ja katot tapaavat olla melko kaltevia, joten liukastumis- ja horjahtamisvaara on ilman muuta olemassa. Meidän kauttamme paikalle tilatut ammattilaiset käyttävät aina turvavaljaita ja -köysiä sekä kenkiä, joilla saadaan mahdollisimman hyvä pito. Yksin emme katolle nouse, vaan mukana on vähintään yksi työpari. Työparilta saa tarvittaessa apua, ja hommakin etenee nopeammin, kun katolla on vähintään kaksi lumenpudottajaa. Ammattilaisemme ovat tottuneet liikkumaan ja työskentelemään katoilla kaikissa olosuhteissa. Tarvittaessa toteutamme myös kattoremontit tai katon varustelun talvella!

Tiedämme sen, että vesikatteen pinta ja katolla olevat yksityiskohdat voivat vaurioitua helposti. Emme hosu lumentyöntimillämme miten sattuu, vaan toimimme harkitusti ja huolellisesti. Vahinkoja saattaa syntyä esimerkiksi silloin, jos lapion terä käy liian lähellä katon pintaa. Siksi jätämmekin katolle muutaman sentin paksuisen kerroksen lunta, mikä suojaa katetta naarmuilta ja muilta vaurioilta. Olemme myös hyvin tarkkoja siitä, mihin katolta poistettava lumi pudotetaan. Alas putoava lumi ja jää voi olla todella vaarallista, siksi suunnittelemme jo etukäteen, mihin lumet on turvallisinta kipata. Esimerkiksi kerrostalon kattolumitöissä tarvitaan myös maan päällä operoivia ammattilaisia, jotka huolehtivat siitä, ettei kukaan sivullinen pääse vahingossa vaaravyöhykkeelle – vaikka se onkin asianmukaisesti eristetty ja merkitty. Mikäli lumenpudotustyöt vaikuttavat autoliikenteeseen, järjestämme liikenteen ohjauksen kuntoon. Jos kyseessä on oikein vilkkaasti liikennöity alue, voi olla parasta, että teemme lumen pudotuksen yöaikaan. Lumet voidaan kuljettaa pois paikalta kuorma-autoilla, jos tontilla ei ole sopivaa paikkaa katolta poistettaville lumille.

Lumenpudotusurakan hinnalla parannat pihamaan turvallisuutta

Lumenpudotus ehkäisee katon lumivaurioita ja parantaa pihamaan turvallisuutta – voihan katolta äkkiarvaamatta putoava lumitaakka aiheuttaa mittavia vahinkoja. Lumen pudotusta ei siis kannata jättää tekemättä, jos tarvetta ilmenee. Katolle ei kuitenkaan ole syytä kiivetä itse, jos ei tiedä kuinka toimia, jos ei omaa tarvittavia työturvallisuustuotteita, tai ajatuskin kaltevalla ja liukkaalla katolla liikkuminen hirvittää. Tilaa omakotitalon, kerrostalon, mökin tai rivitalon lumenpudotus meiltä, niin saat sen hyvin kohtuullisella hinnalla – ja omakotitalon tai mökin kattolumityöt voi vieläpä vähentää verotuksessaan. Tarvittaessa saat kauttamme myös rahoituksen lumen pudottamista varten.

Hinta kiinteistön kattolumitöille lasketaan joka kerta erikseen. Sitä laskiessa on huomioitava niin katon pinta-ala kuin lumen koostumuskin. Myös talon korkeus, katon kaltevuus ja lumikuorman paksuus otetaan huomioon, kun laskemme tarjousta. Asiantuntijamme kartoittaa sen, kuinka monta työntekijää tarvitaan, ja onko paikalle tuotava myös kuorma-autoja, henkilönostimia tai nostinkoriautoja. Kun kaikki on otettu huomioon, esitämme hinnan lumenpudotusurakalle. Hoidamme kaiken alusta loppuun sujuvasti ja turvallisesti, joten sinun ei enää koskaan tarvitse kiivetä itse katollesi peläten liukastumista tai horjahtamista.

Talviaikaisten vaurioiden minimointi

Talviaikaiset vauriot voidaan minimoida lumenpudotusten, lumiesteiden ja loppusyksystä toteutetun kattotarkastuksen avulla. Kotivakuutus ei useinkaan korvaa lumen katolle aiheuttamia vaurioita, esimerkiksi saumavuotoja tai katolta pudonneita kattotarvikkeita, joten kannattaa kiinnittää huomiota vahinkojen ennaltaehkäisemiseen. Lisäksi on muistettava se, että taloyhtiö tai kiinteistön omistaja on vastuussa siitä, ettei katolta pääse putoamaan lunta ja jäätä, mikä voisi aiheuttaa vaaratilanteita.

Lumenpudotus tilataan tarvittaessa, eikä sitä yleensä tarvita joka talvi. Lumiesteet sen sijaan pitää asentaa katolle jo rakennusvaiheessa, sillä rakennusmääräykset ohjaavat hankkimaan lumiesteet kaikille katoille, joiden kaltevuus on 1:8 tai sen yli. Lumiesteet pitävät lumen katolla, joten rakennuksen vieressä uskaltaa paremmin liikkua. Koko katon reunalle asennetut lumiesteet suojaavat myös katon yksityiskohtia. Tarvittaessa lumiesteitä voi asentaa ympäri kattoa suojaamaan kattoikkunaa tai vaikkapa aurinkopaneeleita lumen liikkeiltä.

Lumiesteiden kunto tarkastetaan jokasyksyisen kattotarkastuksen yhteydessä. Samalla tutkitaan katon saumojen ja jiirien tiiveys ja muut katon kuntoon vaikuttavat tekijät. Mitä tiiviimpi katto on syksyllä, sitä epätodennäköisemmin katto vuotaa talvella.

Jääkin aiheuttaa ongelmia

Jos katon reunalla on jäätä, on talon lähellä liikkuminen arveluttavaa. Jää saattaa pudota alas ja aiheuttaa onnettomuuksia. Jääpuikot ovat vaarallisia jo terävyytensä takia. Jää kannattaakin poistaa katolta jo pelkästään turvallisuussyistä. Jää on kuitenkin ongelmallista myös katon kunnon kannalta. Jää voi vaurioittaa katon saumoja ja estää sulamisveden poistumisen katolta. Jos katolla on seisovaa vettä, voi se alkaa vuotaa, sillä kattoja ei ole tarkoitettu kestämään liikkumattomien vesimassojen aiheuttamaa painetta. Jäätä saattaa löytyä myös katon sadevesijärjestelmästä, eli kattokaivoista tai ränneistä. Tällaisessa tilanteessa lumen sulamisvesi ei pääse poistumaan normaalisti. Tasakatolla ongelma saattaa aiheuttaa kattovuodon, kun taas satulakaton sadevesijärjestelmään liittyvät ongelmat saattavat johtaa ulkoseinien ja jopa talon alapohjan kastumiseen. Ota yhteyttä tähän kattofirmaan, niin poistamme jään katolta ja ränneistä turvallisesti, tehokkaasti ja harjaantuneesti.

Mikäli katolla on joka ainut talvi jäätä ja katon reunalta roikkuu jääpuikkoja, kannattaa tarkastaa, onko lämpöeristeitä tarpeeksi. Yläpohjassa olevien lämpöeristeiden tehtävä on estää lämmön karkaaminen sisätiloista. Jos lämpöä karkaa reilusti, on asuntoa varsin kallis lämmittää. Karannut lämpö sulattaa kattolunta alta päin, ja tämä voi johtaa saumavuotoihin ja katon reunalle ilmaantuvaan jäähän. Lisäksi yläpohjassa voi esiintyä kondenssivettä, sillä lämpö ja vesihöyry tapaavat tiivistyä kosteudeksi kohdatessaan viileitä pintoja.

Eristeiden lisääminen yläpohjaan on nopeasti ja edullisesti tapahtuva urakka, millä estetään niin kattojää, saumavuodot kuin kondensoitumisongelmatkin. Lisäksi asunnon lämmityskuluja saadaan laskettua. Säästö voi olla satoja euroja per talvi, joten katon lisälämmöneristys tulee maksaneeksi itsensä pian takaisin. Usein eristeitä voidaan alkaa lisätä paritalon, kesämökin tai esimerkiksi rintamamiestalon katon alle ilman sen suurempia esivalmisteluja. Vain poikkeustilanteissa välikaton tuuletustila on niin matala, että tuuletustilaa pitäisi korottaa tai aluskate pitäisi vaihtaa hengittäväksi. Hengittävä aluskate tehostaa katon tuuletusta ja auttaa pitämään kattorakenteet kuivina, vaikka tuuletustila olisi matalampikin. Meiltä saat parasta palvelua myös katon, ullakon ja vintin eristämiseen liittyvissä kysymyksissä!

Jää takaisin nestemäiseen muotoon

Jää on kiinteän olomuodon ottanutta vettä. Paras tapa päästä eroon huopakaton, tiilikaton tai peltikaton päällä olevasta jäästä on sulattaa se takaisin nestemäiseen muotoon, jolloin se pääsee virtaamaan normaalia reittiään myöten pois katolta. Jään sulatus tapahtuu ekologisesti ja täysin riskittömästi höyrystyneellä vedellä, eli kuumalla vesihöyryllä. Ohjaamme vesihöyryn suoraan ongelmakohtiin, ja ne sulavat alta aikayksikön. Missään tapauksessa katolla tai ränneissä olevaa jäätä ei pidä alkaa hakata, sillä se on ensinnäkin hidasta ja raskasta, mutta toisekseen tässä touhussa voi tulla vaurioittaneeksi kattoa (tai rännejä). Kuuma vesihöyry sulattaa luotettavasti myös kattokaivot ja ojarummut! Ränneistä tai katon reunalta roikkuvat jääpuikot poistetaan käsityönä, ja tietenkin asianmukaisesti suojautuneena. Työssä tarvitaan paitsi hanskoja, myös suojalaseja, sillä silmään joutuva jäänsiru voi olla hyvin vaarallinen.

Sulanapitojärjestelmä ränneihin ja kattokaivoihin

Kattokaivoihin voidaan asentaa lämpövastukset, mitkä estävät kattokaivoja jäätymästä umpeen kovillakaan pakkasilla. Sadevesikouruihin voidaan puolestaan asentaa sulanapitokaapelit, joiden ansiosta jäätä ei ala muodostua. Sulanapitojärjestelmä toimii sähköllä, joten tällä on vaikutusta asumiskustannuksiin. Hyöty on kuitenkin melkoinen: ei enää kosteusvaurioiden vaaraa, pihamaan liukastavia ylivuotoja tai jääpuikkojen poistoa ja höyrysulatuksia. Saat kauttamme energiatehokkaat ja kokonaistaloudelliset sulanapitojärjestelmät, ja niiden ammattitaitoisen asennuksen.

Sulanapitojärjestelmä ei kuitenkaan korvaa katon sadevesijärjestelmän säännöllistä puhdistamista. Roskainen kouru tai kattokaivo voi mennä tukkoon lämmityksestä huolimatta. Säännöllisen puhdistushuollon yhteydessä toteutamme aina myös kattokaivojen tai vesikourujen kuntotarkastuksen. Huono veto voi johtua myös jostain rakenteellisesta ongelmasta, mihin pitää puuttua. Rännit ovat esimerkiksi saattaneet vääntyä edellisen talven jäiden tai katon reunalla olleiden lumimassojen painon takia, eikä kaikki vesi enää pääse poistumaan kouruista. Korjattu tai uusittu sadevesijärjestelmä pystyy taas ohjaamaan kaikki sade- ja sulamisvedet pois katolta ja omakotitalon, kerrostalon tai muun rakennuksen välittömästä läheisyydestä.

Scroll to Top