Kattopalvelut huipputekijältä
katonkorjaus-banner
ENSILUOKKAISTA KATON KORJAUSTA JA HUOLTOA
Korjaamme ja huollamme katosta ja rakennuksesta riippumatta!

Puhtaissa ja ehjissä ränneissä on paras veto – Tilaa vesikourujen puhdistus ajoissa

Rännit ohjaavat katolle satavan tai katolle sulaneen veden pois. Ränneistä vesi päätyy alastuloputkiin, ja niistä eteenpäin kohti sopivaa purkupaikkaa. Räystäskourut ja alastuloputket ovat olennainen osa jokaisen rakennuksen kattoa – ellei kyseessä ole tasakatto, miltä vesi poistetaan kattokaivojen kautta. Kun räystäskourut on kerran asennettu paikoilleen, voi niiden olettaa kestävän noin 40 vuotta – sillä edellytyksellä, että ne on säännöllisesti huollettu. Rännien puhdistaminen ja niiden kunnon tarkastaminen on yhtä tärkeää, kuin katonkin harjaaminen ja tarkastaminen. Katon ja rännien perushuoltojen toteutusvälit ovat yhtä pitkät, eli puoli vuotta. Niinpä ne sopivat yhtä aikaa teetettäviksi. Tilaa tästä osoitteesta pelti-, tiili- tai huopakaton kevät- ja syyshuollot, niin saavumme puhdistamaan katteen pinnan ja sadevesikourut (tai kattokaivot). Kaupan päälle saat koko katon kunnon tarkastuksen. Sen aikana varmistetaan myös sadevesijärjestelmän, sen kiinnitysten ja mahdollisen sulanapitojärjestelmän kunto.

Räystäskourut haurastuvat vähitellen, eivätkä ne enää silloin toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Niitä syövät niin korroosio kuin lumen ja jään aiheuttama rasitus. Lumi ja jää voivat taivuttaa kouruja ja pilata niiden kaadot. Pieniä paikkaus- ja saumaustarpeita voi esiintyä myös vesikourujen liitoksissa ja saumoissa. Myrskyn tai talven jälkeinen tarkastus saattaa paljastaa kourujen kiinnikkeiden löystyneen, ellei koko kouru ole pudonnut maahan. Erilaisia korjaustarpeita voi siis esiintyä sadevesijärjestelmän monikymmenvuotisen elintaipaleen aikana. Tästä osoitteesta saat paikan päälle parhaat korjaajat, olipa sitten kyseessä matalan mökin tai korkean kerrostalon sadevesijärjestelmä. Tarvittaessa uusimme kattokaivot, jalkarännit, vesikourut tai syöksytorvet kokonaan uusiin. Palvelemme myös kaikissa huolloissa, kuten kourujen huoltomaalauksissa tai umpeen jäätyneiden kattokaivojen sulatuksissa. Puhdas ja ehjä sadevesijärjestelmä huolehtii rakenteiden kuivuudesta luotettavasti vuoden ympäri.

Kotitalousvähennyksen avulla saat laadukkaat huolto- ja korjauspalvelumme vieläkin edullisemmin, ja maksunkin suhteen tarjoamme joustovaraa. Jos tulemme siihen tulokseen, että ikäloppu sadevesijärjestelmä on aika uusia, voit hakea verkkosivujemme kautta sopivan suuruista rahoitusta. Remonttilainan ansiosta mikään katon tai katon varusteiden korjaustarve ei jää hoitamatta. Edellä jo mainitsimme, että katon kevät- ja syyshuollot kruunataan ilmaisella kattotarkastuksella. Itse asiassa tällainen tarkastus tarjotaan kaupan päälle kaikkien toteuttamiemme kattotöiden yhteydessä. Olipa kyse kourujen huoltomaalauksesta tai vaikka uuden jalkarännin asentamisesta, tarkastamme koko katon ehjyyden, kattorakenteiden kuivuuden ja katon varusteiden kunnon aivan ilmaiseksi. Mahdollisesti löydetyistä paikkaus- tai huoltotarpeista lasketaan edullinen tarjous, ja ne toteutetaan mestarillisesti.

Rännien puhdistus

Näillä vinkeillä vesi poistuu oitis katolta

Räystäskourut vetävät kiltisti ja pysyvät kunnossa, kun niitä huolletaan säännöllisesti koko niiden käyttöajan. Ota yhteyttä, niin asia järjestyy meidän toimestamme! Käymme puhdistamassa omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai kesämökin rännit joka kevät ja syksy – näin ne eivät pääse menemään tukkoon. Tukossa olevista ränneistä vesi ei pääse poistumaan. Ylivuotojen lisäksi tukokset nopeuttavat rännien ruostumista ja haurastumista, joten säännölliset huollot ovat tärkeitä myös sadevesijärjestelmän toiminnan kannalta. Jos likavesi on raidoittanut talon vesikourut, voimme roskien poiston ja rännien huuhtelemisen lisäksi hoitaa myös rännien puhdistamisen niiden ulkopuolelta. Puhdistamme myös alastuloputket, jos niihinkin on päässyt roskia. Toinen tärkeä rännihuolto on kourujen maalaaminen. Maalipinnoite eristää kosteuden, ja sitä kautta ehkäisee ruostumista. Maalipinnoite kannattaa uusia noin kuuden vuoden välein, viimeistään kuitenkin noin 12 vuoden välein.

Sadevesijärjestelmä pitää kuntotarkastaa samalla kun se puhdistetaan (tai maalataan). Kuntotarkastus paljastaa ajoissa tarpeen korjata tai paikata vesikouruja. Voi olla, että kiinnikkeet pitää uusia. Jokin sauma voi vuotaa, tai kenties kouruissa on käsittelemistä odottavia ruostevaurioita. Jos ongelmat korjataan ajoissa, vältytään vuotavilta räystäiltä ja niiden aiheuttamilta ongelmilta.

Rännien säännöllinen puhdistaminen ja kuntotarkastaminen ylläpitävät ja edesauttavat sadevesijärjestelmän toimintaa. Huollettu ränni ei jäädy umpeen talvellakaan. Jäätä voi kuitenkin esiintyä katon reunalla. Korkeaksi kasvava jääpaanne estää lumen sulamisvesien pääsyn vesikouruun. Vaikka rännejä ei tarvitsisikaan sulattaa, voi olla, että sinun tulee tilata jään poisto katolta. Höyrytyskalustomme sulattaa kaikenlaisen jään, ja vesi pääsee taas esteettä poistumaan katolta. Jos jää katon reunalla on jokavuotinen ongelma, apu voi löytyä katon lisälämmöneristyksestä, sillä kattojää kertoo usein katon läpi tapahtuvasta lämpöhukasta.

Vesi tuhoaa rakenteet vääjäämättä

Katolta valuvat vedet pitää kuljettaa tarpeeksi kauas rakennuksen luota, sillä väärään paikkaan päätyvä vesi on rakenteille erittäin turmiollinen. Jos sadevesijärjestelmä ja salaojitus eivät ole kunnossa, voivat talon perustukset kastua. Lisäksi räystäiltä vuotava vesi voi kastella ja lahottaa rakennuksen ulkolaudat. Pihalle mahdollisesti muodostuvat lammikot voivat tehdä kulkureiteistä talvella liukkaita, ja vesikouruista riippuvat jääpuikot voivat olla hengenvaarallisia. Sadevesijärjestelmän on siis syytä toimia läpi vuoden. Moitteettomasti toimivasta sadevesijärjestelmästä vesi päätyy esimerkiksi ojaan, kunnalliseen hulevesijärjestelmään tai tarpeeksi kaukana talosta sijaitsevalle imeytysalueelle, eikä jää kuormittamaan rakenteita tai aiheuttamaan vaaratilanteita.

Kestävistä materiaaleista – muovista, teräksestä tai alumiinista – tehdyt rännit kestävät hyvin kaikkia rasituksia, joita ne joutuvat vuosikymmenten varrella kohtaamaan. Saumavuotoja voi kuitenkin esiintyä, samoin muita ongelmia. Kosteus saa aikaan ruostetta, ja lumen paino (tai kova myrskytuuli) voi saada kourujen kiinnikkeet pettämään. Ota yhteyttä kaikkien korjaustarpeiden tiimoilta – tai jos rakennuksessasi ei ole lainkaan sadevesijärjestelmää!

Ruoste on rännien salakavala vihollinen

Mikäli rännit vuotavat lehtitukkeiden takia, asia saadaan kuntoon helposti ja nopeasti. Kun kiipeämme katolle ja poistamme roskat ränneistä, alkavat kourut taas vetää normaalisti. Keräämme roskat suoraan roskapusseihin, joten pihasi pysyy siistinä. Lopuksi huuhtelemme rännit, jotta kaikki moska saadaan pois kouruja kuluttamasta. Rännien vuodon takana voi olla myös jää. Jos kouruissa on vettä ulkolämpötilan laskiessa pakkasen puolelle, tulee se jäätymään. Jää estää uusia sulamisvesiä päätymästä oikeaan paikkaan. Me saamme jään sulamaan nopeasti käyttämällä kuumaa vesihöyryä. Jatkoa ajatellen ei ole huono idea asennuttaa kouruihin sulanapitokaapeleita.

Voi olla, että kyseessä on kuitenkin jokin rakenteellinen ongelma. Ehkä kourujen kaadot johtavat väärään suuntaan? Räystäskourut pitää kenties saumata uudelleen, tai ehkä huonokuntoisimmat ja haurastuneimmat kohdat on paras uusia. Ruoste ohentaa teräksen saaden sen lopulta reikiintymään ja vuotamaan. Ruoste on teräksen salakavala vihollinen. Se on iso ongelma niin peltikatoilla kuin myös kattoturvatuotteissa, mutta onneksi sitä voidaan torjua erilaisilla huoltotoimenpiteillä. Ruostetta esiintyy vanhoissa vesikouruissa, vaikka ne olisikin tasaisin väliajoin puhdistettu ja maalattu. Rännit kestävät noin 40 vuotta, sitten ne on aika uusia. Vaikka muovirännit eivät ruostukaan, ne ovat silti lyhytikäisempiä kuin teräsrännit, sillä ulkolämpötilan vaihtelut ja aurinko saavat muovirännit vanhenemaan ja altistumaan halkeilulle. Kaikista pitkäikäisimpiä ovat alumiinirännit, joiden materiaalitakuu saattaa olla jopa 60 vuoden mittainen.

Kattokaivoista iloa ainakin 30 vuodeksi

Tasakatolla ei ole räystäskouruja ja syöksyputkia, vaan kattokaivot. Meidän ammattilaisiltamme sujuvat luotettavasti myös kattokaivojen asentaminen, korjaaminen, uusiminen ja huoltaminen. Kattokaivojen huolto-ohjelmasta kannattaa pitää kiinni, sillä vedellä ei ole muuta reittiä pois katolta, jos kattokaivot menevät tukkoon tai jäätyvät. Hyvin huolletut kattokaivot pysyvät toimintakuntoisina ainakin 30 vuotta! Kattokaivot on puhdistettava ja tarkastettava vähintäänkin kaksi kertaa vuodessa, mutta syksyllä kattokaivojen puhtaus ja veto on hyvä käydä katsastamassa useamminkin. Jos kattokaivo lakkaa vetämästä, katolle jää seisovaa vettä. Vettä saattaa kertyä kattokaivon ympärille huomattavan paljon. Tiivissaumakatteen saumat voivat pettää, ja vesi pääsee valumaan kattorakenteisiin. Katon alla olevat puurakenteet ja eristeet menevät pilalle kosteuden takia, ja jos kattovuotoa ei huomata ja korjata ajoissa, on koko rakennuksen asumiskelpoisuus vaarassa.

Saat meiltä kaikenlaiset kattokaivojen toimintaa tukevat kattotyöt. Muoviputket voimme vaihtaa kestävimpiin teräsputkiin, roskasiivilät voimme uusia, ja tarvittaessa teemme myös kondensoitumista torjuvat lisäeristykset poistoputkiin ja kattokaivoihin. Lämpövastuksien avulla kattokaivot pidetään sulana myös kovimmilla pakkasilla. Kuntotarkastus paljastaa, onko kattokaivoissa tai niiden läpivienneissä jotain korjattavaa. Tällainen kuntotarkastus sisältyy jokaiseen kattokaivoja koskevaan työhön, eikä siitä tarvitse maksaa erikseen. Itse asiassa, tutkimme kaupan päälle koko katon kunnon aina, kun tilaat meiltä joitain kattotöitä!

Uusimme tarpeeksi vanhat kourut ja kattokaivot

Elinkaarensa loppupäähän tulleet vesikourut, alastuloputket ja kattokaivot on paras uusia. Uusittu sadevesijärjestelmä varmistaa sen, että kerrostalon, paritalon, rintamamiestalon tai mökin kattovedet päätyvät jatkossakin oikeaan osoitteeseen. Me toimitamme paikalle korkealaatuiset, korroosion- ja säänkestävät sekä hyvin suunnittelut kourut ja alastuloputket, sekä asennamme ne paikoilleen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Jos rakennuksessasi onkin tasakatto, emme tietenkään asenna kouruja ja alastuloputkia, vaan uudet ja tasokkaat kattokaivot.

Uudet räystäskourut ovat hyvännäköiset ja helppohoitoiset. Helppohoitoisuudesta pitää huolen kourujen pinnoite, mikä saa kourut hylkimään likaa, ruostetta ja kosteutta. Jokaiseen rakennukseen löytyy taatusti sopiva sadevesijärjestelmä, sillä markkinoilla on erikokoisia ja erilaisen muotoisia vaihtoehtoja. Muistathan, että saat meidän kauttamme myös jalkarännit.

Uudet kourut asianmukaisesti asennettuina – ja vieläpä hyvään hintaan

Kattotyömme hinnoitellaan tapauskohtaisesti, siksi uusien vesikourujen hinta asennettuna selviää ottamalla yhteyttä meihin päin ja kertomalla lisää tilanteesta, muun muassa asennuskohteen korkeudesta. Talon korkeus sanelee alastuloputkien menekin, kun taas lappeiden leveys kertoo sen, kuinka monta metriä uusia kouruja tarvitaan (ja paljonko meidän on varattava kourukoukkuja). Materiaalien menekin lisäksi otamme huomioon työn määrän ja kohteen sijainnin. Korkeassa kohteessa tarvitsemme henkilönostimia asennusta jouduttamaan. Oikein korkean rakennuksen sadevesijärjestelmä uusitaan nostinkoriauton avustuksella.

Meillä on tapana antaa aina kaikenkattava tarjous asiakkaan tarvitsemista kattotöistä. Kattotyöt toteutetaan avaimet käteen -periaatteella, eli hinnassa on huomioitu niin uusien materiaalien hinta, töiden suunnittelu ja toteutus kuin esimerkiksi loppusiivouksesta ja purku- sekä rakennusjätteiden pois viennistä aiheutuvat kulutkin. Tarjouksesta on helppo bongata töiden osuus. Sen voi yksityisasiakas ilmoittaa verottajalle, ja saada siten veronalennuksia. Tällä viittaamme tietenkin kotitalousvähennykseen, tuohon mainioon ideaan, millä tuetaan kotimaista työllisyyttä ja vähennetään harmaata taloutta. Uudet vesikourut tai kattokaivot voi maksaa myös kauttamme saatavalla rahoituksella. Jokaisen kourusaneerausta tai uusien kourujen asentamista harkitsevan kannattaa muistaa se, että meiltä saa kaupan päälle kokeneen kattoammattilaisen arvion katon kunnosta. Vaikka tulisimme vain vaihtamaan yhden rikkinäisen kattotiilen tai poistamaan ränneistä roskat, katsastamme koko kattokokonaisuuden kunnon ilman eri veloitusta, ja tarvittaessa suosittelemme muita kattotöitä katon kunnon tukemiseksi.

Kourukaupoilla? Valinnan varaa piisaa!

Sadevesijärjestelmäksi voidaan valita sellainen, mikä sulautuu talon julkisivuun huomaamattomasti. Jos talon katto on musta, voivat vesikourutkin olla mustia – silloin ne eivät erotu julkisivusta. Vesikourut ja alastuloputket voivat vaihtoehtoisesti olla samaa väriä kuin talon ulkoseinät, esimerkiksi punaisia. Mikäli otsalaudat ja nurkkalaudat on maalattu perinteiseen tapaan valkoisiksi, on yksi mahdollisuus valita valkoinen sadevesijärjestelmä. Valkoiset vesikourut ja alastuloputket eivät pistä silmään taustastaan. Rännejä ja alastuloputkia ei kuitenkaan ole mikään pakko häivyttää. Voit valita poikkeavan väriset kourut ja alastuloputket, ja saada tällä persoonallisella valinnalla uutta potkua rakennuksesi ulkonäköön. Jos perusvalikoimassa ei ole tarpeeksi säväyttäviä värejä, voimme tehdä tehtaalle erikoistilauksen.

Asiakas voi valita myös kahdesta eri muodosta tarpeitaan ja makuaan parhaiten palvelevan vaihtoehdon. Moni valitsee pyöreäpohjaiset vesikourut, koska ne on hieman helpompi puhdistaa ja pitää puhtaina kuin kantikkaat kaverinsa. Kantikas vesikouru on kuitenkin luonteikkaampi ja näyttävämpi. Monen mielestä varsinkin vanhat rakennukset kannattaa ilman muuta varustella kantikkailla räystäskouruilla.

Sitten on vielä edessä kourujen materiaalia koskeva valinta. Muovirännit ovat väistymässä kestävimpien ja käytössä hiljaisempien teräskourujen tieltä. Muoviränni ei ruostu teräksen tavoin, mutta sen liitokset halkeilevat, sillä aurinko ja ulkolämpötilojen vaihtelut kuluttavat niitä. Vielä teräskourujakin kestävämpi valinta on alumiini. Teräskourujen puhkiruostumattomuustakuu kestää arviolta 30 vuotta, mutta ruostumattomasta alumiinista valmistetulle sadevesijärjestelmälle saattaa saada jopa 60 vuoden mittaisen materiaalitakuun. 

Jos kiinteistössäsi on tasakatto, sille ei tietenkään voida asentaa kuin kattokaivoja. Palvelemme myös kattokaivojen asentamisessa ja uusimisessa vertaansa vailla olevalla ammattitaidolla. Monille muille katoille voidaan vesikourujen ja alastuloputkien sijasta asentaa myös jalkakourut. Jalkakouru (toiselta nimeltään pystyränni) on kattopeltisepän taidonnäyte. Katolta valuvat sade- ja sulamisvedet ohjautuvat ensin vesiuomaan, sieltä suppiloon ja suppilosta alastuloputkeen. Jalkaränni on kestävä ja pitkäikäinen, jos sitä huolletaan asianmukaisesti. Myös jalkakourusta pitää poistaa lehdet ja muut roskat säännöllisesti, jotta roskat eivät lisäksi kourun kiinnityksiin kohdistuvaa rasitusta. Lisäksi katolle kannattaa hankkia lumiesteet. Jos lumi tai roskakuorma painaa jalkaränniä, se saattaa irrota paikoiltaan. Jos vahinko sattuu, palvelemme nopeasti ja taidokkaasti myös jalkaränniä koskevissa korjaustarpeissa.

Pelkkä kokemus ei riitä: tarvitaan myös työvälinearsenaalia ja motivaatiota

Uusien vesikourujen ja alastuloputkien asentaminen tai tasakaton kattokaivojen uusiminen kannattaa teettää alan ammattilaisilla, jotka tietävät jo vanhastaan, miten toimia. Ammattilaisillamme on tietenkin myös ammattikalusto työturvallisuustuotteineen, peltisaksineen ja muine tykötarpeineen. Korkeissa kohteissa toimimme yhtä näppärästi ja tehokkaasti kuin matalammissakin, onhan meillä käytössämme niin henkilönostimet kuin nostinkoriautotkin, joiden avustuksella pääsemme operoimaan vaikka sadan metrin korkeuteen. Kun motivaatiotakin riittää, tulevat työt hoidettua kaikin puolin kiitettävästi. Teemme kourusaneeraukset ja sadevesijärjestelmien asennustyöt kaikkialla Suomessa, joten tästä samasta osoitteesta saa nopeaa apua jokainen suomalainen taloyhtiö, yritys tai yksityisasiakas.

Kun vesikourut tai kattokaivot ovat paikoillaan, voimme asentaa sulanapitojärjestelmän, mikä ehkäisee tehokkaasti sadevesijärjestelmän jäätymistä. Energiatehokas sulanapitojärjestelmä ei nostata niin paljoa kiinteistön ylläpidosta aiheutuvia kustannuksia, että se kannattaisi jättää asentamatta.

Pääset nauttimaan myös oivallisesta kaupanpäällisestä

Kun asioit tämän kattofirman kanssa, pääset nauttimaan kerrassaan oivallisesta ja rahan arvoisesta kaupanpäällisestä. Saat ilmaisen katon kuntotarkastuksen jokaisen tekemämme kattotyön yhteydessä – myös kaikista edullisimpien kattotöiden ollessa kyseessä. Kuntotarkastuksen yhteydessä tutkitaan tiili-, pelti- tai huopakatteen pinta sen yksityiskohtia unohtamatta. Varmistamme kaikkien katon saumojen ja jiirien tiiviyden, ja laitamme merkille kaikki epäkohdat, kuten ruostevauriot, ylös pumppautuneet huopakattonaulat, poistamista odottavat sammalet, irronneet palahuopapaanut ja halkeamat. Tutkimme myös katon varusteiden (muun muassa kattoturvatuotteiden, alipainetuulettimien ja kattoluukkujen) kunnon, ja varmistamme, ovatko niiden tiivisteet ja kiinnikkeet kunnossa. Piipun pellitykset ja muut katon suojapellitykset ja peltilistat tutkitaan yksin tein. Jos välikatolle on mahdollista päästä, tutkimme katon rakenteiden ja yläpohjan eristeiden kunnon. Varmistamme myös sen, missä kunnossa aluskate on. Aluskatteen ehjyys on tärkeää koko katon (ja itse asiassa koko rakennuksen) kunnon kannalta. Huopa-, pelti- tai tiilikatto voi alkaa vuotaa yllättäen. Yllättävän vuodon takana voi olla vaikkapa poikkeuksellisen kova tuuli, mikä repii kattoa. Aluskate estää kattorakenteita kastumasta.

Vieritä ylös