Kattopalvelut huipputekijältä
katonkorjaus-banner
ENSILUOKKAISTA KATON KORJAUSTA JA HUOLTOA
Korjaamme ja huollamme katosta ja rakennuksesta riippumatta!

Palahuopakattoremontti laadukkailla materiaaleilla

Onko omakotitalon, vapaa-ajan kiinteistön tai esimerkiksi rivitalon vanha palahuopakatto alkanut osoittaa haurastumisen merkkejä? Onko katon pinta kulunut ja vaikuttaako se siltä, että se saattaa alkaa vuotaa hetkenä minä hyvänsä? Ota yhteyttä meihin, niin katto saadaan taas kuntoon. Jos katolla alkaa olla ikää 40 vuotta tai vielä enemmän, on paras ratkaisu katon kunnostamiseksi palahuopakattoremontti. Kattosaneerauksella on erityinen kiire, jos katto on painunut luokalle tai alkanut jo vuotaa. Katon alle päässyt kosteus aiheuttaa nopeasti ikävyyksiä. Laho- ja homevauriot nostavat vääjäämättä edessä olevan kattoremontin hintaa, joten välty isommilta kustannuksilta kiirehtimällä yhteydenottoa. Tulemme tarkastamaan kohteesi ja laskemaan katon vaihdolle parhaan mahdollisen hinnan. Uusi katto on huoleton kaveri, minkä alla on mukava asua ja hengittää taas seuraavat vuosikymmenet.

Uusi katto hylkii epäpuhtauksia ja kestää erilaisia koettelemuksia ilman vaurioita, joten katon ylläpitoon ei kattoremontin jälkeen kulu juurikaan rahaa tai aikaa. Esimerkiksi katon suojapinnoitteen voi odottaa kestävän ainakin 20 vuotta! Kun pinnoite kuluu pois, uusimme sen ja pidennämme siten katon käyttöaikaa. Teemme kaikki muutkin palahuopakattohuollot, joiden ansiosta bitumikattosi pysyy erinomaisessa iskussa. Saat meiltä niin katon puhdistukset, lumenpudotukset kuin sammaleidenpoistokäsittelytkin. Voi olla, että aika, lumen paino ja aurinko saavat aikaan satunnaisia korjaustarpeita. Silloinkin saat parhaan avun tästä osoitteesta.

Jokainen kattotyö tarkoittaa uutta, ilmaista katon kuntotarkastusta. Kuntotarkastuksen aikana käymme katon kunnon läpi kokonaisuudessaan, ja lopuksi mainitsemme kaikista mahdollisesti löytämistämme korjaus- tai huoltotarpeista hyvän tarjouksen kera. Yksityisasiakas voi vähentää kattoremonttien, kattokorjausten ja muiden kattotöiden kustannukset verotuksessaan niin sanottua kotitalousvähennystä vaatimalla. Tarvittaessa saat kauttamme kattotöille rahoituksen – hyvin harva maksaa katon uusimisen käteisellä.

Palahuopakattoremontti laadukkailla materiaaleilla

Kattosaneerauksen ensimmäinen vaihe on vanhan katon purkaminen – vai onko?

Me emme ikinä toimi ilman harkintaa ja huolellista suunnittelua. Jos ei suunnittele, mitä tekee, voi tulla korjanneeksi ehjää ja laskuttaneeksi asiakasta turhasta. Voisi käydä myös niin, että jotain olennaista jäisi tekemättä tai ottamatta huomioon. Jos vaikka kattorakenteiden kantokykyä ei arvioida, voi tulla rakentaneeksi turhan lyhytikäisen katon. Jos märkiä eristeitä ei huomaa vaihtaa, voi asia paljastua ennen pitkää yläpohjassa olevina homevaurioina. Me tutkimme jokaisen saneerauskohteen huolella voidaksemme toteuttaa asiakkaan kannalta kannattavimman kattoremontin tai -korjauksen. Jos kattorakenteet ovat tutkimustemme perusteella vielä käyttökelpoisia ja elinvoimaisia, on mahdollista toteuttaa palahuopakaton osittainen uusiminen. Tämä tarkoittaa sitä, että uusimme pelkän aluskermin ja huopalaatat. Tämä tietää asiakkaalle kustannussäästöjä!

Niin normaali kuin osittainen kattoremontti alkaa vesikaton purkamisella. On kuitenkin mahdollista, että tämäkin työvaihe voidaan jättää kokonaan väliin. Jos vanhan katon rakenteet ovat säilyneet vahingoittumattomina ajan kulumisesta huolimatta, voidaan vanha palahuopakatto ehkä jättää paikoilleen. Uutta huopa- tai peltikattoa aletaan tällaisessa tilanteessa rakentaa suoraan vanhan katon päälle. Kuulostaako erikoiselta? Kysy lisätietoja asiantuntijoiltamme, niin selvitetään yhdessä, onko tällainen tuplaratkaisu paras vaihtoehto sinun kattosi uusimiseksi.

Laho on varsin huono asia, jonka korjaaminen voi olla työlästä

Pelkkien palahuopapaanujen vaihto tai kattojen rakentaminen toinen toisensa päälle ovat poikkeustapauksia: yleensä katto uusitaan purkamalla vanha ja rakentamalla tilalle kokonaan uusi palahuopakatto. Jos katon rakenteissa on lahoa tai muita vaurioita, ei katon osittainen uusiminen ole mahdollista. Kaikkien katon alle olevien puurakenteiden on oltava sellaisessa kunnossa, että ne jaksavat kannatella uutta kattoa vähintäänkin sen tavoitteellisen käyttöiän ajan. Tämä ei tule onnistumaan, jos rakenteissa on lahoa. Laho leviää melko nopeasti, ja se haurastuttaa puun rakennetta vieden mennessään sen kantokyvyn. Ennen kattoremonttia katon alla olevien rakenteiden kunto on tarkastettava varsin hyvin. Me hoidamme tämän luonnollisestikin puolestasi, samoin kuin mahdollisten lahovaurioiden tai muiden ongelmien korjauksetkin.

Selvitämme ennen palahuopakattoremonttia aina mahdollisuuksien mukaan myös yläpohjan eristeiden kunnon. Eristeitä – esimerkiksi puhallusvillaa – tulee olla riittävästi tarpeeseen nähden. Kosteuttakaan eristeissä ei saa olla, sillä kosteus ruokkii haitallisia mikrobikasvustoja. Jos eristeissä on kosteutta, kertonee se kattovuodosta. Vaihdamme eristeet uusiin ja kuiviin. Jos eristeitä on mielestämme liian niukasti, suosittelemme uusien eristeiden tuomista katon alle. Kattoremontin loppusummaan tämä ei vaikuta merkittävästi, mutta asunnon lämmityskuluihin se voi vaikuttaa jopa satoja euroja vuodessa. Lisäksi on otettava huomioon se, että eristeet estävät kattolumia sulamasta ennen kevättä. Katolla oleva lumi sulaa, kun katon läpi karkaava lämpö paahtaa sitä altapäin. Runsaslumisina talvina lumikinoksen ja vesikatteen välissä voi olla melko paljon vettä, ja se voi alkaa tihkua yläpohjaan – varsinkin, jos katon räystäille on kertynyt jäätä, mikä tukkii veden reitin räystäskouruun. Muun muassa tällaisten tilanteiden takia palahuopakaton alle kuuluu asentaa aluskate, mutta sekin voi hajota: tällöin kattorakenteet kastuvat ja altistuvat laholle.

Värikäs vai hillitty katto? Sinä päätät, me teemme!

Kun arviointikäynti, kattoremontin suunnitteleminen ja tarjouksen laskeminen sekä kirjallisen sopimuksen laatiminen ovat takanapäin, alkaa kattoremontin toteuttaminen käytännössä. Jos kyseessä on normaali kattoremontti eikä mikään poikkeustapaus, alamme purkaa vanhaa vesikatetta, kaikkia kattotikkaita ja kattoluukkuja sekä muita kattovarusteita, sekä aluskatetta. Katon alla toteutetaan kaikki arviointikierroksen perusteella tarvitut korjaukset ja uusimiset. Tarvittaessa puramme ja uusimme myös lämmön karkaamista estävät lämpöeristeet ja uusimme höyrynsulut. Homma etenee aluskermin asentamiseen. Aluskermi estää vesikaton läpi mahdollisesti tulevien vesien pääsyn kattorakenteisiin ja eristeisiin. Aluskermin läpivienneistä tehdään tiiviit, jotta aluskermi estäisi myös piipunjuurivuotoa tai muuta läpivientivuotoa kastelemasta katon alla olevia rakenteita.

Aluskermin päälle asennamme värikkäät tai hillityt bitumipaanut. Värivalikoimaa on laidasta laitaan – miltä kuulostaisi grafiitinmusta, hiilenharmaa, tiilenpunainen, metsänvihreä tai vaikkapa merensininen palahuopakatto? Myös koko- ja muotovaihtoehtoja piisaa, eli 6-kulmainen vaihtoehto ei suinkaan ole ainoa. Värikästä teemaa voit jatkaa sadevesijärjestelmässäkin. Jos tavallisesta värivalikoimasta ei löydy tarpeeksi sähäkkää vaihtoehtoa, voimme tiedustella tehtaalta erikoisvärejä.

Palahuopapaanujen asentaminen on melko nopeaa, sillä innovatiivisen tuotekehittelyn ansiosta yksi työvaihe on voitu jättää kokonaan pois. Palahuopapaanuissa on valmis liimamassa, mikä on ollut aiemmin pakko suojata muovilla, jotta paanut eivät liimaantuisi toisiinsa. Moderneissa paanuissa on sellainen liimapinta, ettei se vaadi muovia. Silti paanut eivät liimaannu toisiinsa varastoinnin tai kuljetuksen aikana. Moderneissa palahuopapaanuissa on kosolti hyviä ominaisuuksia: esimerkiksi värjätty liuskekivipinnoite vaimentaa sateen ropinaa ja lasikuitutukikerros vahvistaa paanun rakennetta.

Kattosaneeraus ilman kohtuuttomia kustannuksia

Niin yksityisasiakkaiden, yritysten kuin taloyhtiöidenkin kannattaa kysyä tarjous palahuopakattoremontista juuri meiltä, sillä suoritamme kaikenlaiset kattoremontit ilman kohtuuttomia kustannuksia – mutta emme ikinä tingi huolellisuudesta tai materiaalien laadusta. Katon purkavat ja asentajat taidokkaat ammattilaisemme, jotka ovat purkaneet ja uusineet jo lukemattomia kattoja. Pitkä kokemus henkii jokaisesta liikkeestämme. Koska emme hosu turhaan, ei huolimattomuusvirheitäkään synny. Tämä ei tarkoita sitä, että ehdoin tahdon viivyttelisimme tai hidastelisimme. Katto uusitaan tarmokkaasti, mutta turhia hätäilemättä. Palahuopakattoremontti onnistuu erityisen edullisesti, kun tilaat katon vaihdon ennen, kuin katto on muuttunut todella huonokuntoiseksi ja alkanut vuotaa. Kaikenlaiset laho-, home- ja muut kosteusvauriot lisäävät meidän työaikaamme ja aiheuttavat lisää materiaalikustannuksia. Jos katto uusitaan tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, voi olla mahdollista toteuttaa osittainen palahuopakattoremontti, eli vaihtaa pelkkä aluskermi ja paanut.

Kattoremontista saatu tarjous kattaa kaiken, eli kaikki materiaalit makusi mukaisista paanuista uuteen aluskatteeseen ja kaikkiin kattotarvikkeisiin, mitkä olemme yhdessä asiakkaan kanssa sopineet uusittaviksi. Hinnassa ovat mukana myös kaikki työtunnit, kuljetuskustannukset, jätemaksut ja muut kuluerät, joten tarjouksessa esitetty hinta on laskettu tarkasti kaikkien saamiemme ja keräämiemme tietojen mukaan. Jos mietit, mitä vanhoille paanuille tapahtuu, voimme kertoa, että niistä valmistetaan asfaltin raaka-ainetta. Vanhat rännit ja muut kattotarvikkeet puolestaan jalostetaan uusiksi metalliesineiksi. Metalliteollisuus käyttää paljon kierrätettyä metallia valmistaessaan uusia metallituotteita. Se on hyvä, sillä metallin jalostaminen malmista kuluttaa jopa yli kaksi kertaa enemmän energiaa.

Kotitalousvähennys kannattaa muistaa, kun tarkastelet vapaa-ajan asunnon tai omakotitalon palahuopakaton uusimisesta annettua hintaa. Kotitalousvähennyksen ansiosta verojesi määrä tippuu huomattavasti. Saat siis osan kattoremontin kustannuksista takaisin verovähennysten tai verojen alentamisen muodossa. Jos maksupuoli silti huolettaa, kannattaa tutustua remonttilainaan, mitä pääsee hakemaan kotisivujemme kautta. Samalla, kun tilaat kattoremontin, voit hakea myös kattoremontin rahoitusta – joko koko summalle tai vain osalle siitä.

Uusi katto voi jopa pienentää hiilijalanjälkeäsi

Ihmisen hiilijalanjäljellä tarkoitetaan sitä ilmastokuormaa, minkä henkilö toiminnallaan ja valinnoillaan aiheuttaa. Jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon hänen toimintansa lisää kasvihuonekaasuja ja aiheuttaa ilmastonmuutosta. Esimerkiksi lentomatkustaminen lisää hiilijalanjälkeä tuntuvasti. Hiilijalanjälki muodostuu kuitenkin aivan arkisistakin valinnoista. Autolla ajaminen aiheuttaa suoria päästöjä, kun taas epäsuoria päästöjä syntyy esimerkiksi ruokakaupassa, jos valitsee kotimaisten omenoiden sijaan kaukana kasvatetun banaanin.

Oman hiilijalanjäljen kokoon voi vaikuttaa muun muassa vähentämällä lentämistä ja yksityisautoilua, suosimalla kotimaista ruokaa ja vaihtamalla vihreään sähköön – esimerkiksi päästöttömään, uusiutuvaan ja ilmaiseen aurinkoenergiaan. Tiivissaumakattoon voi valita pinnoitteen, mikä puhdistaa ilmaa saasteista. Hiilijalanjälkeä voi pienentää ja energiankulutusta vähentää myös huolehtimalla siitä, ettei ”ostolämpö” karkaa asunnosta. Noin 20 % lämmöstä karkaa yläpohjan kautta. Jatka lukemista, niin saat kuulla, mitä muuta iloa on kunnollisesta eristekerroksesta!

Liian niukat eristeet eivät estä lämpöhukkaa

Kattoremonttia edeltävään alkukartoitukseen kuuluu aina myös katon alapuolisten osien tarkastus, minkä yhteydessä tarkastetaan paitsi katon rakenteiden kunto, myös lämpöeristeiden riittävyys. Eristeissä ei saa olla kosteutta, koska kosteus saa aikaan hometta – tarkastamme myös tämän asian. Jos eristeitä voisi olla enemmänkin, ynnäämme kattoremontin loppusummaan uusien eristeiden tuomisesta aiheutuvat kulut. Palahuopakattoremontin yhteydessä uusien eristeiden tuominen on helppoa ja huokeaa, ja sillä saavutetaan monenlaista etua. Yksi on parempi tiiviys, eli lämpö pysyy paremmin asuintiloissa. Mahdollinen veto lakkaa, ja lämmityskustannuksiin syntyy parhaimmillaan satojen eurojen vuotuiset säästöt. Energian kulutuksen vähentäminen vaikuttaa hiilijalanjälkeen, eli näin voi omalta osaltaan osallistua ”ilmastotalkoisiin”.  

Kunnollisilla lämpöeristeillä on myös toinen tehtävä, kuin pitää energiankulutus kurissa. Jos välikatolle nousee runsaasti lämpöä, jatkaa se matkaansa vesikaton läpi, sillä vesikatto ei ole lämpöeriste. Talviaikaan lämpöhukka sulattaa katolle satanutta lunta. Jos lunta on katolla normaalia enemmän, saattaa sulamisvettä tulla katolle melko paljon. Sulamisvesi voi päästä läpivientien tiivisteistä tai huopalaattojen saumoista katon alle, ja aiheuttaa siellä eriasteisia kosteusvaurioita. Mitä vähemmän lumi sulaa talven mittaan, sitä pienempi on talviaikaisten saumavuotojen riski.

Aurinkoenergiaa käytetään hyväksi aivan liian vähän

Vaikka aurinkopaneelit ovatkin viime vuosina yleistyneet, hyödynnetään auringon tarjoamaa ilmaista ja päästötöntä energiaa vielä aivan liian vähän. Aurinko luovuttaa tunnissa niin paljon energiaa, että se riittäisi kattamaan koko ihmiskunnan tarpeet 12 kuukauden ajaksi. Tätä uusiutuvaa energiaa riittää vielä noin 6,5 miljardiksi vuodeksi, joten emme voi ylikuluttaa tätä energianlähdettä. Aurinkoenergia ei tuota päästöjä, mutta senkään hyödyntäminen ei ole täysin vapaata ympäristövaikutuksista, sillä paneelien tuotanto, kuljetus ja asennus aiheuttavat välillisiä päästöjä. Toisaalta aurinkopaneelit toimivat 20–30 vuotta, kun ne on kerran asennettu. Riippuu käytöstä, mutta karkeasti ottaen voidaan arvioida, että paneelien hankinta ja asennus on maksanut itsensä pois alle 10 vuodessa. 

Aurinkopaneelit on helppo hankkia ja asennuttaa palahuopakatolle – sinun ei tarvitse kuin ottaa yhteyttä meihin – ja sen jälkeen voi melkeinpä unohtaa paneelien olemassa olon. Esimerkiksi tuuliturbiinit pitävät melkoista melua, mutta paneeleissa ei ole liikkuvia osia, mikä voisi häiritä talon asukkaita. Aktiivista kunnossapitoa aurinkopaneelit eivät edellytä kuin kiinnitysten kunnon tarkastamisen ja lumen poistamisen, jos haluaa saada aurinkoenergiaa myös talvella. Paneelit nimittäin toimivat myös talvella muutamaa sydäntalven viikkoa lukuun ottamatta

Laattakaton ylläpidossa tarvitaan muun muassa ilmapuhaltimia

Laattakatto eli bitumipaanukate kestää jopa 40 vuotta, jos siitä huolehditaan sen oman huolto-ohjelman mukaisesti. Ota kaikkien kattohuoltojen ja satunnaisten kattokorjausten – esimerkiksi irronneiden palahuopapaanujen liimaamisen – tiimoilta yhteyttä meihin, niin katon ylläpitotoimet tulevat hoidetuiksi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Jokainen kattotyömme sisältää ilmaisen kattotarkastuksen, minkä aikana huomaamme kaikki mahdollisesti vielä korjaamista tai huoltamista odottavat kohdat – kuten irronneet suojapellitykset, lehtien tukkimat rännit, poistamista odottavat sammalkasvustot ja eristeissä olevat oravanpesät. Tällainen kuntotarkastus onkin tärkein palahuopakaton huolto. Se tulisi tehdä kahdesti joka vuosi, eli heti keväällä (jotta mahdolliset lumivauriot tulisivat ajoissa havaittua) sekä loppusyksystä (jotta katto voitaisiin tarvittaessa tiivistää uutta talvea varten).

Lika on ainetta väärässä paikassa

Antropologia selittää lian niin, että se on väärässä paikassa olevaa ainetta. Jos katolla on lehtiä, neulasia tai sammaleita, ovat nuo ainekset ehdottomasti väärässä paikassa. Roskat estävät katteen pintaa kuivumasta, mikä jouduttaa katon suojapinnoitteen kulumista ja katon sammaloitumista. Sammaleiseen kattoon sitoutuu entistä enemmän kosteutta, mikä saa katteen haurastumaan. 40 vuoden käyttöikä voi jäädä haaveeksi, jos katolla on pinttynyttä likaa ja sammaleita.

Palahuopakatto ja mikä tahansa muukin katto, on tärkeää puhdistaa kahdesti vuodessa. Sinun ei tarvitse nousta huojahtelemaan kaltevalle ja korkealle katolle – riittää, että otat yhteyttä meihin. Poistamme roskat palahuopakaton pinnoitteelle hellävaraisella menetelmällä eli ilmapuhaltamalla, ja samalla puhdistamme myös rännit roskista. Roskattomat rännit eivät vuoda, joten talon ulkoseinät tai alapohja tulevat näin pelastettua kosteusvaurioilta. Kuten edellä mainittiin, kuuluu jokaiseen kattotyöhömme katon kunnon tarkastus, joten koko katteen pinta, välikatto ja kaikki katon varusteet tulevat samalla katsastettua.

Jos katolle kuitenkin alkaa nousta sammaleita, on paras vinkkimme kemiallinen sammalenpoisto – se nimittäin tarjoaa varsin pitkäkestoisen avun vaurioittamatta kattoa lainkaan. Puolivälissä palahuopakaton elinkaarta katto voidaan pinnoittaa uudelleen, mikä palauttaa katon suojauksen sammaleita, auringon kuivattavaa vaikutusta ja muun muassa ilmansaasteita vastaan.

Muista myös lumenpudotukset! Kevättalvella lumi tiivistyy, eli sama määrä lunta saattaa painaa kymmeniä kertoja enemmän kuin kevyt ja ilmava pakkaslumi. Jotta lumen paino ei vaurioittaisi omakotitalon, rivitalon tai piharakennuksen rakenteita, on lumenpudotus tilattava mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Meiltä saat katteen pinnoitteelle ja sen rakenteille ystävällisen lumenpudotuksen, sillä meillä on tästäkin asiasta vankka kokemus. Osaamme toimia vaurioittamatta kattoa!

Vieritä ylös